Кипър забрани заразена фуражна царевица от България след като 2 мелници и 5 ферми получили 250 тона царевица с афлатоксини от България.

 

Афлатоксините са микотоксини, произвеждани от два вида Aspergillus, гъбичка, която се намира изключително в зони с горещ и влажен климат. Те са генотоксични и канцерогенни и експозицията им чрез храни трябва да бъде колкото се може по-ниска.

 

До края на следващата седмица се очакват окончателните резултати от анализите на внесените в Кипър заразени фуражи – царевица от България и соево брашно от Аржентина. Компетентните органи предприемат необходимите действия за спиране на използването им от земеделските стопани, съобщава БНР.

 

Общо заразеният фураж, пристигнал на острова от страната ни, е 1700 тона. Останалата част не е използвана и е на склад в пристанището Василико. Опасното зърно е внесено в Кипър през август, а в началото на септември излизат резултатите от изследванията на взетите проби.

 

Компетентните органи предприемат незабавно всички необходими мерки, за да се проследи употребата на заразения фураж. Според земеделското министерство, количествата, които фермерите са получили, не е било необходимо да бъдат използвани преди излизането на резултатите. Въз основа на кипърското законодателство зърното ще бъде унищожено или реекспортирано.

 

По-голямо количество – над 7500 тона, е заразеното със салмонела соево брашно, внесено в Кипър от Аржентина също през август. Около 5500 тона от него също са държани на склад досега и не са използвани. Три свинеферми са закупили малки количества от него и там е назначена независима проверка. Изследванита продължават и резултатите се очакват до края на следващата седмица.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!