12% ръст на купеното агнешко месо директно от животновъдните стопанства отбелязват експертите от земеделското министерство за 2024 г. Това количество се равнява на 6837 тона, докато в кланиците се забелязва спад от над 25% в производството на агнешко месо – до 1505 тона. 

 

По експертна оценка, през 2024 г. в страната са произведени общо 8342 тона месо от овце, което е с 2,6% над нивото от предходната година. Тенденцията на намаление на поголовието от овце в България продължава и през 2024 г., което е свързано най-вече с постепенно отпадане на част от по-дребните, неефективни стопанства, изпитващи затруднения при реализиране на продукцията си.
Към края на 2023 г. броят на стопанствата, отглеждащи до 9 броя овце, бележи спад от близо 42% на годишна база. По-умерено намаляват стопанствата с между 9 и 49 овце – общо с 13,8%, докато тези с 50 и повече животни остават без съществена промяна (+0,4%).

Допълнително неблагоприятно отражение върху сектора през 2024 г. оказа появата на огнища на болестите Чума и Шарка по дребните преживни животни на територията на страната.
По предварителни данни, към края на 2024 г. общият брой на отглежданите овце е с 4,8% под нивото отпреди една година. Това се отразява и на произведеното месо – намаление в кланиците от над 26%.

Намаление се отбелязва и в импорта на агнешко месо, независимо, че през предишните две години имаше сериозен ръст. През 2024 г. вносът на агнешко месо в страната е 1743,8 тона. Най-голямо свиване на доставките имат от Испания, Нидерландия и Полша, докато повече вносни агнета идват от Гърция и Италия. От трети страни голям спад се забелязва на вноса от Македония – с над 40%, но новозеландското месо се е увеличило два пъти и половина

По предварителни данни, през януари на 2025 г. са внесени 136,7 тона месо от овце, с 45,6% повече в сравнение с година по-рано. Най-значими са доставките от Гърция (43 тона), Нова Зеландия (28,9 тона), Германия (19,7 тона), Румъния (18,4 тона) и Нидерландия (14,3 тона).

Износът на месо овце от България обикновено е ограничен, поради сравнително ниското промишлено производство в страната. След известно увеличение през предходната година, през 2024 г. изнесеното количество спада с близо 90% на годишна база, до минималните 100,2 тона, като основен пазар за българското месо от овце и през 2024 г. са страните от ЕС, като пратките за там са в размер на 90,5 тона - почти 6 пъти по-малко спрямо 2023 г. Тенденцията на слаб износ на месо от овце продължава и в началото на 2025 г., отбелязват от аграрното министерство. 

Макар и с по-бавни темпове спрямо предходните две години, възходящият тренд на цените на агнешкото месо в страната е факт през 2024 г. По данни на Системата за агропазарна информация, средната изкупна цена на агнета за 2024 г. е 11,25 лв./кг живо тегло без ДДС, със 7,7% по-висока на годишна база. Средногодишното увеличение на цените на едро и на дребно на агнешкото месо е с 8,4%, движейки се между 24 и 26 лв./кг. кланично тегло.

От началото на 2025 г. изкупните цени на агнетата се движат малко над нивата отпреди една година. Продължава постепенното увеличение на цените на едро и на дребно. Към април 2025 г. средната изкупна цена на агнета за страната е 11,44 лева/кг живо тегло без ДДС - с 2,5% по-висока спрямо година по-рано, макар да отбелязва слабо понижение (с 1,5%) на месечна база. При предлагането на едро и на дребно на агнешко месо се отчита увеличение на стойностите съответно с 3,5% и 9,3% на годишна база. 

През следващите месеци се очаква цените на агнешкото месо в България да се задържат на сравнително високи нива, под влияние на очакваното по-ниско производство в страната през 2025 г. и общата тенденция към поскъпване на продукта на европейския пазар през последните няколко години.

 

Подкрепете независимата журналистика