Министерството на земеделието в щата Монтана, САЩ, актуализира политиките си относно справянето с кибератаките след като хакер открадна повече от 344 000 долара от ведомството, пише ktvh.com

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Оказва се, че не само България и Агенцията по безопасност на храните са апетитна хапка за хакери. Атаката срещу департамента се случва през октомври 2020 г. Нейното разкритие обаче става едва тази година при одит, публикуван наскоро. 

Корт Йенсен, главен юрисконсулт на департамента, обясни, че парите са откраднати от Комитета за бобови култури в щата Монтана. 

Парите са били предназначени за изплащане към земеделците – едно от няколкото, които обикновено се правят всяка година. Съответното плащане е било насочени към Съвета за сух грах и леща на САЩ, организация с нестопанска цел, която представлява индустрията на бобовите култури.

По думите на Йенсен измамата е била направена от „човек по средата“, при която измамникът е прихващал съобщения между служител на отдела и съвета в продължителен период от време. 

“Когато стана време за изплащане на сумите, хакерът изпрати съобщение, в което се казваше, че иска парите да бъдат преведени в друга банкова сметка. Властите успяха да спрат преминаването на първото плащане, но не и на второ”, каза още юрисконсултът. 

Новият директор на Комитета обяви, че отсега отделът изисква потвърждение по телефон преди да приеме нова банкова информация.

„Човек от администрацията трябва да се свърже директно с асоциацията или бенефициента към когото ще е плащането. И също така те трябва да са двама души, които се познават лично“, каза още експертът.

Оказва се, че държавата има застраховка за киберсигурност в сметката, така че откраднатата сума е покрита. Йенсен добави, че други държавни агенции също започват да правят допълнителна проверка при желание за смяна на банкиране/банкова сметка и други подобни промени.

„Разбрахме как да поправим една дупка в системата“, добави той.

Целият материал може да прочетете тук