Данъчният, който бе задържан с подкуп преди дни, вече е с повдигнато обвинение, съобщиха от градската прокуратура на столицата. Той поиска пари от земеделски производител, за да не му затвори сергията.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Случката е следната - на 16 септември в София, 36-годишният инспектор по приходите в Централното управление на НАП бил на проверка на пазара в Младост 1. Той си купил продукт от сергията, но не получил касов бон. Тогава той обяснил на фермера, че за да не му затваря сергията и за 30 дни, следва да му даде 600 лв. 
Фермерът сигнализирал властите и 5 дни по-късно, на 21 септември той и подкупният данъчен се срещнали в Централно управление на Национална агенция за приходите. Там 600 лв. Подкуп се появи ли в ръцете на бирника, а около китките му в този момент щракнали белезниците на ГДБОП. 

Случаят е тежък удар върху авторитета на НАП, който градим със съвместните усилия на близо осем хиляди добросъвестни професионалисти. Това заяви шефът на НАП Румен Спецов, цитиран от NOVA.

”Ще окажем пълно съдействие на правоохранителните органи за изясняване на случая и справедливо наказание на виновните. Категорично заявявам, че аз и ръководният екип ще сме безкомпромисни спрямо всеки случай на корупция и опит да се руши общественото доверие в Агенцията. Недопустимо е служители на Агенцията да петнят труда на всички нас, които всеки ден доказваме лоялността и ангажираността си към организацията. Очаквам от всеки ръководител в агенцията да организира незабавно лична среща с екипа си, на която да бъдат обсъдени корупционните рискове и етичните стандарти, които очаквам занапред да се спазват безкомпромисно”, добавя Спецов.