Новите ставки за сектор "Розопроизводство" са справедливи, тъй като най-малките стопанства понесоха най-големи загуби заради липсата на реализация, заяви пред Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.

Подмярка Covid-1: Готови са новите прогнозни ставки

Европейската комисия предложи ставките на компенсационна подмярка COVID-1 да се определят по категория стопанство. Така се получи, че производителите с по-малко площ/животни в дадена категория ще получат повече средства от по-големите стопанства в същата тази категория. По думите на Николов за "Розопроизводството" в новото разпределение има стопани, които ще получат справедливо обещетение, и такива, които ще вземат доста добро такова.

Христо Николов: „Това, което ние бяхме предложили в началото като система и министерството беше взело като решение, щеше да даде в общи линии равни средства на всички стопани. В нашия сектор ставката беше 90 лв./дка. Сега обаче е по-различно.

Например от 1 до 5 ха сумата е 4000 лв., което означава, че стопанин с 11 дка ще получи по 370 лв./дка, а този с 50 дка - по 80 лв./дка. Този, който е на горната граница, ще вземе сумата, която беше коментирана преди, а този на долната граница – много повече. В крайна сметка Европа казва, че помага на единица стопанство, а не на единица площ, това не е директно плащане, а извънредна подкрепа.

Браншовикът припомни, че по време на тазгодишната изкупна кампания малките производители изпитаха най-големи затруднения с пласирането на продукцията си, сключването на договори, намирането на работна ръка.

Сега те ще получат по-голяма сума, която се доближава до потенциалната им печалба, ако бяха реализирали суровината си, подчерта Николов.

Христо Николов: „Надяваме се, че по-дребните стопанства, които ще получат значително по-голямо подпомагане съотнесено към площта им, ще съумеят с тези средства да си помогнат по някакъв начин да развият стопанствата си, за да може в бъдеще да са по-устойчиви. 

За по-големите стопанства тези суми в някаква степен ще покрият разходите във връзка с мерките за безопасност и в много малък процент загубите от реализация.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Розопроизводителят заяви още, че стопаните от сектора заслужават морално признание за това, че първи „влязоха в боя“ по време на извънредното положение.

"Ако секторът не беше излязъл на полето да проведе кампания и да даде пример, ние рискувахме цялото земеделие да не може да заработи този сезон. Розопроизводителите поеха огромния риск да изведат една кампания в условията на извънредно положение и под опасност от разпространение на заразата. Второ – в сектора беше доказан 30% спад на изкупната цена спрямо миналогодишната", припомни браншовикът.

Христо Николов: „В моето стопанство площта на плодове и зеленчуци, която отглеждам, е два пъти по-голяма от тази с маслодайна роза. Ако гледаме обема производство, аз съм повече зеленчукопроизводител отколкото розопроизводител. Като зеленчукопроизводител такива затруднения не съм срещал. Когато започнахме да разсаждаме и в момента, когато вече реколтираме, пазарите са доста по-спокойни, работниците са по-лесни за набавяне и нека все пак не забравяме, че плодовете и зеленчуците получават обвързана подкрепа, нещо, от което розопроизводителите не могат да се възползват.“

Като дългогодишен представител на сектора, Николов смята, че бъдещото развитие и шансът за оцеляване на розопроизводителите минава единствено през обединение. 

Христо Николов: "Това, че тази година малките стопани ще имат възможност да компенсират загубите си от нереализирана продукция, е просто съвпадение на обстоятелствата и кризата с COVID-19.

Категорично едно стопанство от 2-5 дка не е атрактивно за розопреработвателите. Нито една дестилерия няма да влезе в приключението да сключи 400-500 договора и да обслужи толкова доставчици.

Ако група от тези производители се обединят и работят като един, сключат един договор и доставят заедно продукцията, те вече стават привлекателни за преработвателите", убеден е Николов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овцевъди: Мярка COVID-19 не трябва да е единствена

ДФЗ: Отворени приеми през месец юли

Петко Симеонов: Нужна е ликвидност на земеделието