В борбата с хранителните отпадъци търговците в Канада все по-често прилагат правилото “плати, колкото можеш”. За тенденцията научаваме повече от проф. Силвен Шарлебуа от университета Далхаузи, пише изданието manitobacooperator.ca.

Ферма с хиляда овце се управлява от борбена женска ръка

Мнозина твърдят, че терминът “хранителни отпадъци” не бива принципно да се използва. В това има доза истина. Храната е скъпо нещо. Тя винаги е нужна на някого. Асоциирането й с термина “отпадък” ни кара да я възприемаме като безполезна, а тя не е такава. Може да я компостираме, да я използваме за производството на биогориво и т.н.

Доколкото в наши дни цените на хранителните стоки постоянно се повишават, заслужава си да направим усилия те да стигат до трапезата, а не в кофата за боклук. Така “спасяването на храната” в Канада се превърна в масова търговска практика.

Продавачите на храни разполагат със специални стелажи, на които поставят храни с намалена цена. В повечето случаи техният срок съвсем скоро изтича. Така клиентите често се натъкват на продукти на промоция. Намаленията са сериозни, като често са от 25 до 50% от цената.

Все по-разпространена е практиката да се обявяват оферти “вземи вечерна отстъпка”, особено на щанда с месо. За да не се развалят продуктите, търговците предпочитат да дадат възможност на клиентите си да ги закупят на по-изгодна цена.

Анкета показва, че почти 40% от канадците купуват намалени хранителни стоки, чийто срок на годност съвсем скоро ще изтече. Над 25% споделят, че се възползват от офертите “вземи вечерна отстъпка”.

Друг пример виждаме в политиката на благотворителната организация Food Stash Foundation във Ванкувър. От 1 октомври тя отвори в града “Спасителен хранителен пазар”. Всеки месец организацията "спасява" около 27 000 кг храна, които иначе биха отишли в боклука. На този пазар се продават продукти, чийто срок на годност съвсем скоро ще изтече. Сред тях ще откриете месо, сирене, мляко, яйца и други продукти, пренасочвани от хранителни магазини, ферми и складове.

Ценовата политика е следната: клиентът плаща толкова, колкото според него струва храната.

Подобно място откриваме и в Торонто. То носи названието “Продуктов магазин, кафене и пекарна - платете, колкото можете”. Анализатори на пазара смятат, че в близките месеци в Канада ще бъдат отворени още няколко магазина на същия принцип.

И това не е всичко. Търговците са се погрижили да осигурят достъп до продуктите и на тези, които не могат физически да стигнат до магазините. Всички заинтересовани може да получават информация за изгодни оферти чрез специални приложения за смартфон. 

Спасяването на храната е мисия, която Канада следва от дълго време. Тя е залегната в основата на най-голямата канадска програма “Втора реколта”, която се реализира вече 36 години.

Всяка година в Кадана се изхвърлят над 35,5 милиона тона годна храна. С нея може да бъдат натоварени 319 000 самолета Boeing 787 Dreamliner.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От фермата до трапезата: Чака ли ги фермерите сътресение и колко голямо ще е то?

Плуващ робот решава проблема със загубите на зърно в хранилищата

Агроиновации: Как науката показа, че помага на фермерите