Стотици декари с хизоп се отглеждат вече в Добричка област. Един от земеделските производители, насочили се към ароматната и лечебна билка, е Петър Димитров.

Белият равнец - новата страст в Добруджа

През последните 3 години фермерът вече отчита добиви от заложените 200 дка с хизоп. През лятото на 2020 г. той успява да дестилира до 3 кг масло от декар. 

„Хизопът е бутикова култура. При нея световното потребление е в десетки пъти по-малко в сравнение с разпространените вече ароматни билки. Добивите са по-ниски, хизопът трудно ще се наложи масово, както се случи в Добруджа с лавандулата“, споделя Петър Димитров.

Земеделецът допълва още: „Тази бутикова билка се отглежда от производители като нас, които имат дестилерии и искат постепенно да разнообразяват етерично-маслените култури, за да разширят прозореца на работа на производствените мощности. Но на този етап е трудно да се каже, че хизопът е атрактивен от гледна точка на печалбата“. 

Според младия фермер все още е трудно да се говори за устойчивост при тази култура. „Като добиви сме далеч по-ниски от това, което е обявено, че може да се получи. Масово се посочва, че от хизоп може да се получат над 5-6 кг масло от декар, но нямаме още такива резултати в региона на Добруджа“, не крие Димитров. 

Според проучванията на стопаните, заели се с отглеждането на хизоп, етеричната билка може да даде от 5-7 до 10 кг/дка след втората си година. Цената на маслото на международния пазар се движи между 100 и 140 евро/кг. 

Обичайно хизопът е готов за дестилиране веднага преди или след лавандулата. През миналата година жътвата на хизоп е била първа. Очакванията и през настоящата стопанска година са с него да започне кампанията по прибиране на етерично-маслените култури и дестилирането на различни видове масла, прогнозира Петър Димитров. В дестилерията той преработва само собствена суровина, затова е решил във времето да опита с различни етерично-маслени култури. Така ще може да „уплътни“ капацитета на изградените мощности. В стопанството се отглеждат и 600  дка с лавандула, която в момента е в добро състояние.