Хиляди земеделски производители излизат на протест край Велико Търново на 2 септември. Ще се излива мляко, ще се гори вълна и ще се разсипват плодове и зеленчуци. Агри.БГ ще следи протеста отблизо.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Идеята на производителите е да затворят пътя София-Варна при великотърновското село Шереметя, като това ще стане от 11:00 ч. до 15:00 ч. Причината за протестните действия се знае от дни - от една страна тежките условия и трудната година със задълбочаваща се криза, а от друга - липсата на предвидени пари за земеделието в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г., въпреки поисканите 110 млн. лв. от аграрното ведомство.

Фермери и браншови асоциации настояват да се намерят 70 млн. лева, които да бъдат добавени в бюджет 2021 г. за сектор “Селско стопанство” по временната мярка за справяне с пандемията от COVID-19. Парите са нужни, за да компенсират всички производители от чувствителните сектори - плодове, зеленчуци, животновъдство, млади фермери, биопроизводство и т.н.

Очаква се в протеста да вземат участие над 1000 фермери от цялата страна. Протестните действия, както и нуждата за промяна в бюджета, са подкрепени от общо 27 развъдни и браншови организации, като от него официално се разграничиха от Националната асоциация на картофопроизводителите. 

Преди дни представителите на някои от всички 27 асоциации дадоха пресконференция. На нея стана ясно, че стотици животновъди вече са обявили стопанствата си за продажба, производителите на плодове и зеленчуци няма да могат да засеят, ако не получат подпомагане, а овощарите с по-малки стопанства продават градините си, защото не могат да се справят с тежката криза.

Очаква се и Асоциация на промишлено птицевъдство да подкрепи протеста, както и  Националното сдружение на българските лозари, научи още Агри.БГ.

Лозарите ще блокират с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък (02 септември) в 09:00 ч. Блокадата ще продължи половин час.

Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 000  декара. Една от най-важните и наложителни мерки е предвиждането на национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение - в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България през последните 5-6 години е достигнала максимум 22 евро на декар. Това се казва в становище на Сдружението на лозарите. 

”Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с колегите от ЕС, а през последните години дори скочиха драстично. В същото време имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето", посочват от сдружението.

Те допълват, че себестойността на един килограм грозде се движи между 80 и 90 стотинки, а за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев.

"Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Ако и сега не ни чуят, ще пристъпим към национални протести, хората са ни готови за гражданско неподчинение", добавят от сдружението.