Гигантският контейнеровоз, който се заклещи в Суецкия канал на 24 март, прегради пътя на над 200 други кораба. Сред тях са и поне 20, които превозват животни, главно овце от Румъния и Испания за Близкия изток.

Прасета блокираха пътя София-Варна

Тъй като засега усилията за отблокиране на глобалния морски път не дават резултат, има реална опасност заседналите на корабите животни да страдат от глад, жажда, горещина, наранявания, натрупване на отпадъци, дори смърт.

„Това е тиктакаща бомба със закъснение за биологична опасност – както за животните, така и за екипажа“, коментират природозащитници, пред Guardian.

Според информация на телевизия Диджи24, цитирана от БНР, корабите от северната ни съседка са 10, натоварени с най-малко 130 000 живи животни. Собствениците уверяват, че разполагат с достатъчни складови наличности, както и с инсталации за обезсоляване, ако питейната вода свърши.

„В момента корабите имат вода и храна за животните. Натоварени са с допълнителни 25 %. Опцията за петте кораба, които се намират в Егейско море, е да се върнат. Друга мярка е да свалят животните в близки пристанища, които да осигурят условия за защита на животните“, твърдят от Националната санитарно-ветеринарна служба на Румъния.

Още в деня на блокадата Испания и Румъния са спрели всички кораби, които е трябвало да потеглят в същата посока. Според оптимисти  приливът може да помогне за преместването на кораба, но според други освобождаването на блокирания Суецки канал може да отнеме седмици.