Производството на основните етерично-маслени култури у нас – рози и лавандула, се движи в противоположни посоки. За изминалата 2021 г. от земеделското министерство отчитат сериозно нарастване в лавандуловата реколта и в същото време сериозен спад в добитото количество розов цвят у нас.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

8 875 тона е общият добив от маслодайна роза, което е 41,7% по-малко на годишна база, сочат данните от последния оперативен анализ на агроминистерството. Причините са както в по-малкото реколтираните площи, така и в реализирания по-нисък среден добив. 

Обратно обаче е положението при лавандуловите насаждения. През 2021 г. се отчита по-голям размер реколтирани площи и по-висок среден добив от декар – 469 тона, в резултат на което продукцията нараства с 23,6%. Произведството на лавандула у нас през изминалата година възлиза на 85 623 тона.

Дали обаче доброто количество реколта ще намери добър пазар?

Според експерти неблагоприятните климатични условия (суха есен, влажна пролет) са донесли слаби рандемани при лавандулата и не всичкият произведен цвят ще бъде преработен. 

„Развалените площи с лавандула в началото на годината бяха едва 3% но делът им нарасна тази есен. Липсата на работна ръка и постоянно нарастващите разходи за производство допълнително ще демотивират фермерите”, констатираха от ИнтелиАгро.

Анализаторите отчетоха, че световният пазар успява да поеме растящи количества масло от предходните години при цени от 50 евро/кг и запасите започват да се стопяват. Само през първите седем месеца на 2021 г. износът на обезтерпенено лавандулово масло е бил над 149 тона при 93 тона за същия период на 2020 г. Износът на масла с код HS33012941, в който попада друга част от експорта на лавандулово масло, е над 143 тона за първите седем месеца на годината при 137 тона за същия период на 2020 г.