Неусвояването на парите за розите вече започна, както очакваха от бранша. Но защо, въпреки че секторът се заявяваше като един от най-потърпевшите, а държавата обособи две специални мерки за неговото спасение, именно от тях ще останат няколко милиона в излишък?

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Според председателя на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ) Христо Николов причината е в зле разписаните мерки и това, че помощта не съответства на реалните нужди на производителите. Агри.БГ пресметна набързо ефикасността на първата, реализирана вече държавна помощ - de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

Преди дни от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) съобщиха, че са изплатени 444 339 лева на 7 розопреработватели, а одобрените бенефициенти са общо 11 от 15 кандидатствали. „Останалите 4 розопреработватели ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки”, уточниха от ведомството. Бюджетът по помощта обаче е 3 млн. лв.

Към настоящия момент остават неусвоени 2 555 661 лв., а е ясно, че и след плащането към останалите четирима кандидати отново ще остане значителна сума пари. Къде ще отиде тя, попитахме земеделското министерство. Отговорът:

МЗХГ: Неусвоените средства по приключили схеми са част от бюджета за държавни помощи на ДФЗ. Тези средства могат да бъдат преразпределяни с решения на УС на ДФЗ, съобразно нуждите на сектор “Земеделие”.

Въпреки че не е ясно за какви нужди точно ще отидат остатъчните пари, то изглежда, че няма да е за подпомагане на розопроизводството. По другата схема -  „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ също бяха гласувани 2 млн. лв., като помощта за стопаните ще е в размер до 100 лв.

Съмненията, че и тези средства няма да са ефективно усвоени също са големи.

2 млн. лв. са 20 000 дка по 100 лв. Ние нямаме толкова декларирани нереколтирани площи”, сподели пред Агри.БГ Христо Николов и категорично заяви, че „министерството отпуска едни милиони с ясното съзнание, че няма кой да ги усвои”.

Същевременно обаче зам.-министърът на земеделието Явор Гечев се похвали пред Дарик, че служебното ведомство е почти готово със Стратегията за розата. Какво включва тази говорена от месеци стратегия и дали чрез нея ще се коригира абсурдното неусвояване на пари за подкрепа за сектора, предстои да разберем.