На 10 ноември се състоя онлайн среща между част от представители на земеделските организации и аграрното министерство. Именно тогава беше представен Планът за възстановяване и устойчивост на България. С него би трябвало да се внедрят нови технологии в стопанствата и да се направи ремонт на хидромелиорационните системи - нещо, което не е правено от комунизма насам.

Достатъчни ли са 1 млрд. лв. за "ремонт" на земеделието?

До 29 ноември всички заинтересовани страни имаха възможност да дадат своите становища относно проекта на плана. Въпреки множеството изпратени предложения, все още няма яснота дали ще се прави промяна на заложените мерки в стратегията за възстановяване на сектора.

Редица браншови организации изразиха своето недоволство, че не припознават своя сектор в плана. Една от тях е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

“Никой от нас не припозна плана, като план за възстановяване и устойчивост, в частта за животновъдство. Изразихме мнение, че това е план за възстановяване и развитие само на растениевъдството”, коментира пред Агри.БГ Янка Попова, съпредседател на асоциацията.

Планът предвижда подкрепа за земеделските стопани за въвеждане на прецизно земеделие при осъществяване на тяхната дейност, чрез предоставяне на средства под формата на ваучери за купуване на навигационни системи за прецизно земеделие и умни ушни марки за едрите преживни животни. Логично питанката на НОКА тук е къде е мястото на стопаните с дребни преживни животни и защо за тях нищо не е осигурено.

Другото направление, заложено в плана за възстановяване, е единна платформа за автоматизиран обмен на данни между администрацията и стопаните.

“Относно платформата е хубаво да се разясни кой ще администрира информационните системи, както и кой ще бъде потребител. Ще има ли консултанти, които да съдействат на земеделците с употребата на електронизираните бази данни/портали? Както и кой ще проследява дали правилно се изпълняват препоръките, които са дадени вследствие на анализите? Хубаво е тези информационните потоци и платформи да спомагат предпроектна подготовка и отчитане на проекти в изпълнение. Кои ще бъдат експертите и консултантите на какъв принцип ще съдействат?”, питат от НОКА - все въпроси, на които и до днес няма отговор.

Асоциацията дава няколко предложения, които настоява да залегнат в плана като част от възстановяване на сектор “Животновъдство”.

По отношение на предвидените ваучери, НОКА предлага да се отстъпят подобни за:

- за купуване на GPS системи за бързо и лесно идентифициране на ПЗП;
- за купуване на камери за наблюдение в животновъдните стопанства, особено важни по време на агнилна кампания и необходими за непрекъснат контрол във фермите;
- за купуване на търбушни болуси и четци за тях и предвидените ушни марки;

 

Янка Попова: С тях очакваме броя на виртуални животни рязко да спадне.


- за купуване на дронове;
- за купуване на техника за улеснение пашуването на животните и трудоемкостта, с която тя е свързана за човешкия фактор.

“По отношение на енергийната ефективност бяхме предложили внедряване и използване на алтернативни източници на енергията, като възобновяемите източници на енергия. Това ще рече поставяне на соларни батерии и панели в животновъдните стопанства, което определено ще смъкне разходите за електричество, но и покрива изискванията за едно по-зелено земеделие”, добави Янка Попова.
 

Дали някое от всички предложение ще се вземе предвид и ще залегна в Плана за възстановяване на България на стойност 1 млрд. лева, предстои да разберем.