Европейската комисия стартира обществена консултация относно изпълнението на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата. За целта е публикуван въпросник, на който може да отговорите до 28 юли.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Основната цел на училищната схема е да се повиши консумацията на включените в нея продукти сред децата и учениците и да се създадат у тях на здравословни хранителни навици. 

Целта на проучването е да бъде засилен приносът на схемата към устойчивото производство и потребление на храни в съответствие с целите на новата ОСП за периода 2023-2027 г. 

Ще бъдат извлечени поуки от текущата оценка на степента на ефективност и ефикасност на схемата. Търсят се варианти за нейното оптимизиране.

Целевите групи на проучването включват: ученици, родители; учебни заведения; предприятия от хранителната верига; публични органи и неправителствени организации в сектора на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, здравеопазването, храненето, защитата на потребителите, околната среда, образованието; научноизследователски организации. 

Въпросникът е наличен на всички официални езици на ЕС, включително на български език. Може да го намерите ТУК.