Посланикът на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин ще се запознае със селекцията на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево на 10 юни, когато е обявен ден на отворени врати.

В очакване на жътвата в Добруджа!

Научният център ще отбележи 70 години от създаването си и 80 години от началото на аграрната наука в Добруджа. На юбилея ще присъстват зам.-министърът на земеделието Георги Събев, председателят на Селскостопанската академия проф.д-р инж.Мартин Банов, представители на държавни и местни власти, както и бизнес партньори от Република Турция. 

Визитата на посланик Избастин е уговорена още преди две седмици по време на посещението на делегация от азиатската република в община Добричка. Тогава на среща със земеделски стопани бяха проучени възможностите за бизнес контакти между двете аграрни държави. 

Всички гости, учени, селекционери от системата на Селскостопанска академия, производители, бизнес партньори ще посетят опитните полета на Добруджанския земеделски институт и ще се запознаят с постиженията на селекцията. 

243 сорта и хибрида са създадени от 1951 г. до сега в Добруджанския земеделски институт. От тях 138 са сортовете зърнено-житни култури – обикновена и твърда пшеница, ечемик и тритикале. 55 са сортовете и хибридите слънчоглед, селектирани в научния център. При бобовите култури учените са създали 50 сорта фасул, леща, грах, нахут, фий, секирче и бурчак.

Официалното откриване на двойния празник е насрочено за 10:00 часа. Директорът на института доц.Илия Илиев ще направи обзор на 70-годишната история на изследователския център в Добруджа. Веднага след това спомени ще споделят водещи учени и селекционери. 

Празникът на българската земеделска наука ще бъде отбелязан и с юбилеен брой на списание „Field crops studies“, издавано от Добруджанския земеделски институт. В него ще се поместят научни публикации на тема „Иновациите в селекцията и агротехниката на полски култури – инвестиция в бъдещето на земеделската наука и практика“.