Производство на разсад
Късното полско производство на зеле се осъществява чрез предварително отгледан разсад на открити лехи.
Парцелите, определени за отглеждане на късно зеле, трябва да бъдат чисти от плевели и със структурни почви. Лехите се правят с ширина 1-1,20 м.
Сеитбата се извършва ръчно между 10 и 15 юни при сеитбена норма 3-4 гр. семена на 1 м2.
За получаване на разсад за един декар са необходими 60-80 гр. семена. Лехите трябва редовно да се поливат до образуването на слята повърхност, а след това се поливат само при поява на признаци на завяхване, и то с намалена поливна норма.
Избор на площи и подготовка на почвата за производство на зеле
За късно производство на зеле най-подходящи са площите, които се освобождават ранно от предшественика - не по-късно от втората половина на юни.
Добри предшественици за отглеждане на късното зеле са зеленият фасул, ранните картофи и ечемикът.
След прибиране на предшественика площта се изорава на дълбочина 18-20 см. В случай, че се получат големи почвени частици, се дискува.
Преди основната обработка може да се внесат по 3-4 тона полуразложен оборски тор на декар. Добре е след това площта да се култивира.
Профилът се оформя с комбиниран лехообразовател, като се използват същите норми на торене както при ранно производство на зеле.
Засаждане на късно зеле
Най-подходящ срок на засаждане на късно зеле е второто десетдневие на юли при схема 90+70х50-60 см.
Едновременно със засаждането на късното зеле се извършва и поливане.
Грижи през вегетацията
Междуредовата обработка на почвата и борбата с плевелната растителност са както при другите насоки на производство.
От засаждането до свиването на зелката се полива през 8-10 дни.
Прибиране и добив
Късното зеле се прибира от октомври до края на ноември.
Самото прибиране трябва да се организира така, че последната партида да бъде прибрана преди температурата да е спаднала под -5, -7°С. За партидите, предназначени за съхраняване в прясно състояние, най-ниската температура, на която могат да бъдат изложени зелките, е -4, -5°С. Ако температурата падне под нулата преди зелките да са прибрани, изчаква се, докато се размразят и тогава се прибират. Засегнатите от ниски температури зелки имат намалена съхраняема способност.
От декар се получават 3,5-4 тона.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
0 КОМЕНТАРА