Чия е отговорността за разпространението на Син език в цялата страна, мястото на браншовите организации, държавата и ветеринарните лекари - интервю на Фермер.БГ с Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА)
 

Г-н Чилингиров, защо заразата със Син език излезе тотално извън контрол?

Защото в България ние сме разделени на два, на три, на пет лагера. Аз от три месеца говоря, че трябва да седнем на една маса и да се разберем, но просто не може да се раздели тази баница.

 

Коя баница?

Баницата, наречена Държавна профилактична програма. Всеки се е хванал за парите на държавата. Ако БАБХ са виновни за разпространението на заразата, то частните ветеринарни лекари също са виновни. Не са сключили договори по ДПП, но защо не са до фермера, защо не му казаха по-рано какви мерки да предприеме, за да не достигне тази болест до стопанствата ни? Защо след като се разбра, че заразата се разпространява и към Кърджали и Смолян, животните не се спряха още при Стара Планина, защо нямаше полиция, лекари – които да спират и проверяват животните. Хората си търгуваха с животните необезпокоявани от никого.

 

Как ще коментирате обвиненията, че именно браншовите организации в животновъдството са виновни, защото не са стиковали нещата и не са били достатъчно настоятелни?
Не можем да приемем такива обвинения, защото ние винаги сме били откровени и сме искали диалог с Ветеринарния съюз, със Земеделското министерство и с Агенцията по храните. Сега изведнъж конфликтът от докторите се прехвърли към нас браншовиците. Аз като председател на НОА, съм уведомил абсолютно всички отговорни органи в тази държава, че трябва да се предприеме профилактика, че докторите трябва да влязат във фермите и да са близо до фермера, въпреки че имат спор с държавата и БАБХ. Истината е някъде по средата, но ние не сме влезли в конфликт с ветеринарите. Вината трябва да носят частно практикуващите лекари, които абдикираха от задълженията си. В същото време нека не забравяме, че животновъдите имат да изпълняват задължения към държавата и към Европейската програма за селските райони, които да изпълнява, а в същото време на млади фермери им измират животните . И нека не се обвиняват браншовите организации, защото ние сме алармирали за проблема навсякъде.

 

Какво реално се предприема, за да се спре разпространението на заразата? Или очакваме сама да затихне?
Правим профилактика – трябва да се напръскат стените, торовите площадки, торовата постеля, трябва да се напръскат животните с инсектициди против комари и кърлежи.

Вчера се проведе заседание на кризисен щаб за борба със Синия език, на което се прие всички разходи, извършени от фермера за борбата със син език, да се възстановят от държавата. За целта трябва да се вземат фактури от самите аптеки. Било то инсектициди, хидратна вар и т.н. - трябва да се фактурира. Ще бъде заплатено и това животно, което е умряло от Син език срещу протокол за загробване. Днес се очаква БАБХ да излезе със становище какво трябва да се прави. Прието е там, където камионите на екарисажите не могат да стигнат, животните да се загробват. Частният лекар трябва да издаде протокол вместо екарисажна бележка.
Фермерът сам трябва да избере дали да получи за овцете НДЖ по 40 лв на глава или да получи обезщетение от например 200 лв на пазарни цени към момента – т.е фермерът не може да получи субсидията и обезщетението едновременно. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!