Да си направиш село в града, за да си близо до природата. Да, това е възможно!

Пренасяме се за малко в град Майнц в западна Германия с население 200 хил. души, където желанието на хората да избягат за малко от шума и динамиката на ежедневието, ги е амбицирало да си изградят "село" насред града.

Така в течение на годините почти във всеки квартал на Майнц се създава едно своеобразно "селце" с вътрешна пътна инфраструкура, отделни мини стопанства и бунгала, където хората отглеждат  плодове и зеленчуци, имат овошки и цветни градини и ... намират спокойствие от забързаното си ежедневие.

Селата се „стопанисват“ от клубове към Общината. Всеки клуб назначава за съответното селце двама отговорници и един контрольор, които отговарят за спазването на реда от ползвателите на градините с бунгала. Те правят това доброволно, без да получават заплата.

Екип на Фермер.БГ посети едно от тези селца в близост до центъра на град Майнц, където над 50% от наемателите обработват градините си вече 30-40 години. Оказа се, че желаещите да наемат такава градина никак не са малко, и чакат до 5-6 години, за да се освободи място.

Градините с бунглата се отдават под наем. Те не могат да бъдат купени – това е едно от правилата. Наемът е символичен  - 190-200 евро на година и се разпределя на клуба и общинската хазна.  Договорът с наемателите се сключва безсрочно и се разтрогва, когато наемателят реши, че повече няма да поддържа градината си. Според правилата, които строго се спазват от немците, наемател може да бъде изключен от ръководството на клуба в случай, че не поддържа добре градината си или не спазва някое от общоприетите правила за ползване.

Средната площ на градините е около 350 кв.м – между 300 и 400 кв.м. Всяко бунгало в селото може да е с максимална площ 24 кв.м. Наемателите нямат право да строят нищо допълнително около бунгалото като навеси, пристройки и тоалетни. Ето защо от 4 години е въведено изискване за тези, които искат да си направят тоалетна, да използват т.нар. Ekotois или химически тоалетни.

Точно в момента има смяна на поколенията. Тъй като много от старите наематели вече са хора на възраст 70-80 години. Те напускат „селото“, заради невъзможността физически да обработват градините си. Сега идва ред на младите, които са под строгия надзор на един от отговорниците – 60-годишния Гюнтер. Той строго следи как младите засаждат културите, редуват ли ги всяка година, дава съвети и дори самият той се включва в саденето на ягоди, картофи, дръвчета...

Освен изискването да поддържат градината си в добро състояние, наемателите нямат право да нощуват тук – просто защото идеята на това място е не да се превърне във вила за празненства и забави, а да съхрани грижата към природата, към производството на храна и уважението към селския труд. Именно поради тази причина тук няма електричество. Вода има, тъй като тя е необходима за напояване на растенията през пролетно-летния сезон, но се спира през зимния период – от октомври до април.

Във всяко стопанство има изграден компостер, където се събират биологични отпадъци за получаването на компост – естествен, при това почти безплатно произведен тор, чието внасяне в почвата подобрява нейния състав. Компостът се получава в резултат на естествени процеси, които водят до разлагане на растителна маса. Прави се от събраните в градината листа, окосена трева, надробени клонки и храсти, отпадъци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, остатъци от кафе и др.  

Фермер.БГ благодари на Вили Зортева и семейството ѝ, за това, че ни поканиха в тяхната градина, която стопанисват от съвсем скоро и ни показаха един добър пример за това как живеейки в града, хората са намерили начин да бъдат близо до селската работа и природата.












 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!