Вчера Агри.БГ публикува част от мерките, които Национална био асоциация (НБА) предлага в борбата с кризата заради извънредното положение. Една от тях е да се спре обвързаната подкрепа за картофите. Вместо това тя да бъде разпределена за плодове и зеленчуци.

Производители настояват за безлихвени кредити от ДФЗ

Техните доводи са, че картофите нямат спецификата на производството на плодове и зеленчуци с много ръчен труд. Освен това за производството на картофи се дават и няколко други държавни помощи, а нарасналите площи с тях ангажират сравнително голям ресурс за обвързана подкрепа, твърдят биофермерите.

Ответната реакция от страна на картофопроизводителите не закъсня. На редакционната си поща получихме отговора на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), според която „част от изказванията на НБА са изключително неморални и представляват огромна провокация“. 

От НАК припомнят, че по силата на Регламент1307/2013 г. обвързано с производството подпомагане може да се отпуска само на онези сектори или онези региони, които изпитват определени трудности и са особено важни по икономически, социални или екологични причини. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Картофопроизводителите цитират данни, според които площите, заети с производство на картофи, от 210 000 дка през 2005 г. намаляват на 55000 дка през 2015 г. Освен това над 80% от засетите площи са концентрирани в планинските и полупланински райони на страната, където „наред с планинското скотовъдство и тютюн картофопроизводството е основното средство за препитание на местното население“.

НАК: „За 2800 земеделски производители и техните семейства картофопроизводството е животът им в България“. 

Относно механизацията и автоматизацията в сектора картофопроизводителите посочват, че комбайните за прибиране на реколтата струват поне 200 000 лв. Друг е въпросът колко производители могат да си го позволят. 

„При една част от плодовете също има механизирани и автоматизирани платформи за бране и машини за контурни резитби. Колко земеделци овощари обаче могат да си ги позволят“, питат се от НАК.

За финал картофопроизводителите апелират своите колеги да се обединят в този изключително труден момент, тъй като „от всички нас зависи обезпечаване на изхранването на населението, запазването на работните места и изваждането на страната от тежките последствия".

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производители: Работата не търпи отлагане, но несигурността остава

Браншовици: Малките фермери са най-застрашени от бедност в кризата

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?