Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) не подкрепя предварителен протест на  земеделските производители преди актуализацията на бюджета на държавата. Това съобщиха от организацията, като посочват, че решението е взето на заседание на Управителния съвет. 

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

Според представителите на картофопроизводителите моментът за протест не е удачен. Те смятат, че това не бива да става преди да бъде подложено на гласуване осигуряване на 110 млн. лв. на Министерството на земеделието, храните и горите в актуализацията на бюджета на второ четене в Народното събрание. 

“Ние смятаме, че енергията, която ще употребим за организирането и провеждането на протеста преди деня на гласуване, трябва да бъде насочена към осигуряването на подкрепа при гласуването от всички парламентарно представени партии. Провеждането на стачни действия преди гласуването е по-скоро политически акт и ние няма да подкрепим подобни действия“, заяви Тодор Джиков, председател на НАК. 

Той посочи, че наблюдаването на позициите на парламентарно представените партии ще даде яснота какво е отношението на политиците към  българското селско стопанство и земеделските производители. 

“Ако народните представители осъзнават реалното състояние на сектора с всички проблеми и потребности, ще ни подкрепят с гласуването на бюджет за компенсаторни действия“, подчерта Тодор Джиков, като изрази надежда, че депутатите няма да допуснат да мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители. 
“Народните представители трябва да знаят, че сме готови на протести, ако не бъдат осигурени нужните средства за сектора”, обобщават от НАК.

Проследете темата за актуализацията на държавния бюджет 

След сериозно недоволство от страна на земеделската общност, включително и обявяване на протест на 2 септември, поради липсата на заделени пари за аграрния сектор в проектозакона за актуализацията, минути след приемането на първо четене, депутати входираха искането за осигуряване на 110 млн. лв. за бюджета на МЗХГ. 

В момента се провежда среща, на която земеделските организации да решат какво ще предприемат относно исканията си актуализирането на аграрния бюджет и дали все пак ще има протест или не на 2 септември пред Народното събрание. Агри.БГ ще ви информира за решенията им.