Пазарът е много стегнат в момента. Трудно се продава, но благодарение на това, че имаме стари познати, стари връзки с търговци, горе-долу успяхме да продадем продукцията. Не на цена, която искахме, която ни удовлетворява, но все пак успяхме да я пласираме. Това разказа пред Агри.БГ Стоил Шипочинов - картофопроизводител от Копривщица. 

За 4 години са подадени 230 заявления по подмерки 4.2 и 6.3 в Софийско

От своя страна колегата му и съгражданин Найден Кривиралчев потвърди наблюденията за пазара.

“Наистина беше много стегнат, може би предвид обстановката с пандемията. Трудно се справихме, но се справихме. Цената не беше очакваната, но се справихме. 

И двамата са на мнение, че конкуренцията в сектора е голяма. 

“Има големи производители, но се надяваме нашият картоф в Копривщица, има си своите качества и е известен. И има хора, които предпочитат нашия картоф”, посочва Кривиралчев, а Стоил Шипочинов допълва, че едно от нещата, които биха могли да помогнат на по-малките фермери в тази насока е да се сдружат. 

“Смятам, че е добро нещо сдружението и дано занапред да успеем в града ни - има и други колеги, които в днешния ден подписаха договори, и да успеем да направим едно сдружение, което смятам, че ще е в плюс за нас и за града ни”, казва стопанинът, който е земеделски производител от 15 години и обработва 21 дка с картофи. 

Кривиралчев пък каза, че преди време е участвал във фермерско сдружение, но по стечение на обстоятелствата в момента не. 

“Считам, че е добре хората да се сдружават. Така по-добре стоят за реализиране на проекти, за купуване на посадъчен материал, на торове”, посочи той. 

И двамата картофопроизводители смятат, че след десетина години техният сектор ще бъде по-модернизиран и с повече възможности за стопаните. 

“Представям си българското земеделие да бъде по-модернизирано след 10 години. С по-добри пазари, по-млади хора да влязат в земеделието и бъдеще да има за напред”, споделя Шипочинов, а колегата му добавя: 

“След 10 години би трябвало да сме по-модернизирани, да достигаме европейските стандарти. Постепенно да достигнем тяхното земеделие. Механизирането е много важно - особено на фона с проблемите с работната ръка. При все, че нашият район е планински и не позволява чак такива техники за ползваме, която се ползва в равнинните райони. Но ще се опитаме да се справим някак си”. 

“Пожелавам на моите колеги да бъдат здрави и да имат високи добиви и добра реализация”, допълни Найден Кривиралчев.