Цените на картофите в търговската мрежа нямат нищо общо с това, което пускаме ние от складовете. Цената в момента от складовете на колегите, е между 0.50 и 0.52 лева за килограм. Това заяви в интервю за Фокус Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Според Каймаканов добивът тази година е задоволителен. Надявам се да можем да продадем между 200 - 250 хиляди тона за нашето население, посочи Каймаканов и добави, че българските сортове картофи, които имахме, вече са загубени. Сеят се предимно вносни семена – арменски, холандски и френски.

Венцислав Каймаканов категорично посочи, че картофопроизводителите се нуждаят поне от минимална помощ за началото на кампанията, „за да можем да вдигнем площите като цяло, за да можем да засеем с качествени семена, да можем да засеем всички необходими компоненти, които са за отглеждане. Нашите вложения са между 800 и 1000 лева. Ако бъдем подпомогнати с до 500 лева, ние също ще бъдем доволни. Ето става дума за поливни инсталации. Става дума за поливане, защото зеленчукопроизводството без поливане загива“, коментира производителят.

Венцислав Каймаканов съобщи още, че до 10 – 15 дни ще стане ясно какви бъдещи действия ще предприеме Националната асоциация на картофопроизводителите във връзка със субсидирането на сектора.

През тази година площите, засадени с картофи, са над 600 хил. дка.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!