Очакваме това, което ни беше презентирано вербално, да ни бъде показано и написано. Това каза за Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. 

Протестът в София няма да се състои. Фермерите уверени, че пари за тях ще има

На онлайн среща с бранша в началото на месец септември зам.-министър Георги Събев обяви, че 150 млн. лв. ще бъдат заложени за рехабилитирането на 24 обекта за напояване и 43 обекта за предпазване от вредното въздействие на водите. След като големият проект за национално възстановяване на хидромелиоративните системи отпадна, браншовите представители трябваше да подберат най-стратегически важните обекти, за които да бъдат отпуснати средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НВПУ).

 „Постъпили са 14 предложения от неправителствени организации в земеделието, по-голямата част от които са взети предвид при актуализирането на инвестиционните проекти от компонент „Устойчиво селско стопанство“, информира Събев тогава. 

Не знаем финално обаче какво ще ни бъде изпратено, посочи Караколев, като добави: “Ние сме за диверсифициране на Плана. Не е нормално на вложиш 98% от бюджета в “Напоителни системи”. Тази държава не е само напояване. Има заемни средства, които ЕК отпуска за 30 години при 1% годишна лихва.

Нали “Напоителни системи” е търговско-стопанско дружество, какъв е проблемът да изтегли един заем, за да се модернизира, да се рехабилитира и после да си продава на пазарни цени водата, за да си плаща кредита. Не мога да разбера защо я правим тази супердрама! За мен драмата беше защо от 800 млн. лв. паднаха на 550 млн. лв. И ако не се бяхме активирали сигурно щяха да станат и 300 млн. лв.”, обясни Караколев. 

Той за пореден път спомена, че представляваните от него фермери не са против напояването, а против това да се дават пари само за него. 

“Преходът към модернизация толкова ли е направен, че единственото, което остана, е напояването? Не е ок това. Освен това тези средства са недостатъчни. Трябва да се търси допълнителен ресурс”, посочи съпредседателят на НОКА. 

Симеон Караколев: Ние или сме късогледи, или сме далтонисти! 

Той обясни, че на разговорите със служебния премиер Стефан Янев е посочил, че от 8 000 овцевъдни и козевъдни стопанства в 7 000 няма почти никаква механизация. 

“Те нямат базово ниво на механизация, а ние говорим за цифровизация! Добре, няма лошо. Светът върви натам, но никой не мисли, че се опитваме няколко стъпки да вземем за една”, заключи Караколев.