Каракачанска овца, Калоферска коза и много био-продукти от земеделието и животновъдството ще бъдат представени на нов фестивал, който ще се проведе на 16-и и 17-и Юли в местността Узана над Габрово.

 

Био-козе сирене, кашкавал, пчелен мед, билки, специални сортове зърно - ръж и ечемик са само част от продуктите, които ще бъдат представени по време на двуднвения фестивал "Узана Поляна Фест" 2011.

 

 

ПРОГРАМА НА УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2011 - 16 / 17 Юли

 

16-и Юли

Еко-селище – пазар ( 14 – 18 ч. )

Фондация „Синята птица” и БАРД 90 ООД ще представят Биоразградимата пластмасова опаковка – дискусия, изложение и дегустация на пчелни продукти в биоразградима опаковка.

Дегустация на био-боб и кисели краставички, както и състезание за най-добро представяне на био-продукт ще се проведе от 14,30 ч. Изложение на биопродуктите на консервна фабрика „Петлина”.

Сдружение „Карнобатска асоциация на производителите на еко-продукти” ще представи изложение на биологично чисти билки.

Демонстрационен център „Българка” организира демонстрация и продажба на ръчно приготвени сладка от горски плодове от района на Габрово – боровинки, къпина, малина, горска ягода.

Фондация „Биоселена” ще представи сортове био зърно – ръж и ечемик. Ще бъде демонстрирано мелене на брашно за домакински нужди, от ръчна мелница.

Местната инициативна група ( МИГ ) от родопското село Момчиловци ще представи био-мляко и био-сирене от района на красивото смолянско село.

Фондация за дивата флора и фауна ( ФДФФ ) ще представи биологични продукти от Котленската планина – овче и козе бяло саламурено сирене, печено агне, традиционни плетива от овча вълна.

Сдружение за биологично пчеларство ще вземе участие в инициативата с дегустация и продажба на биологично чист пчелен мед.

Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие „Семпервива” ще покажат овчи кашкавал от Каракачанска овца, както и кашкавал от Калоферска коза. Ще бъдат представени също висококачествени млечни продукти – масло, мътеница, мляко, сирене.

 
Техно –парк ( 14 – 18 ч. )

В рамките на организирания „техно-парк” ще бъде проведена дискусия за използването на слънчевата енергия за производство на електричество и топла вода, както и за възможностите и ограниченията на фотоволтаиката и вятъра. Ще бъде демонстрирано генериране на енергия от слънце и вятър. Организатори са Сдружение „Инициатива за развитие „ Габрово и Регионална агенция за управление на енергията – Бургас.

По време на техно-парка ще бъде демонстрирано и производство на еко-пелети от тръстика, а пред присъстващите ще бъде обяснено за бъдещето на био-масата, като източник на енергия. Организатор е Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато” и Информационен център Персина.

 
Еко-Академия ( 14 – 18 ч. )

Сдружение „Зелени балкани – Стара Загора” организира дискусия по въпросите на опазване на дивите птици. Ще бъдат представени спасени диви птици и спасителен център за диви птици.

Фондация „Живот с достойнство” е подготвила занятия на тема климат и биоразнообразие.

Активни игри „Гората и дървосекачите”, „Да мигрираш не е лесно” и много други забавни занятия за хората и природата организират от 14 до 16 ч. Регионалния Екологичен център за Централна и Източна Европа.

Природозащитен център „Източни Родопи” организира „Играта на лешоядите” и др. активни игри.

Българска Фондация Биоразнообразия – клон Беласица ще представи тематичната пътека „Животът на кестена” – образователни игри за малки и големи в търсене на био-съкровища.

Разходка за събиране на листа от различни дървесни видове и игра „Познай дървото” организира Сдружение „Професионализъм за здраве и екология”.

Сдружение „Добърско” ще проведе изнесена интерпретация за рилската иглика и глухаря.

В местността „Широка поляна” Дружество за запазване на биоразнообразието ще проведе практически занимание на тема „Следите на дивите животни”.

Викторина на тема „Какво знаем за костенурките?”, както и радио-проследяване на костенурки са подготвили от Посетителския център за костенурки в село Баня, обл.Бургас.

От 15 ч. Сдружение „Биосфера” ще проведе интерактивна изложба за защитения вид глухар.

Интересни и образователни игри за деца на тема „Да се запознаем с кафявата мечка”, „Кой къде живее?” и др. са подготвили от Гражданско сдружение Централен Балкан – Априлци”.

От 17 ч. Демонстрационен център „Българка” ще организира посещение на близка кошара и представи отглеждане на старопланинска овца. Предвиден е също така поход до връх Исполин и запознаване с най-редките растения в парка, както и дискусия на тема „Ветрогенераторите и биоразнообразието”.

 
АРТ-Академия ( 14-18 ч. )

Сдружение „Зелена България” ще представи работилница за вълнени изделия – плетива, тъкане на малки станчета и плъстени изделия.

От 17 ч. Сдружението на село Добърско ще представи „Правене на феруглица” и изработване на еко-писалки.

МИГ за зелен туризъм в Разлога ще демонстрира изработка на традиционни Рило – Пирински сувенири – пушета, амулети, шевици, запески.

Хлебна къща „Св. Христофор” ще представи месене на традиционни квасени хлябове.

 

Кметство – Информационен център на фестивала

 

От 17 до 18,30 ч. ще се проведе семинар на тема „Земеделие върху замърсени земи? Какво е възможно и какво не?” Организатори са Институт за устойчиво развитие и Научно селскостопанско историческо дружество в България.

От 18,30 до 20 ч. Сдружение Байкария ще покаже снимки и видео-клипове от вело –приключения в Родопите.

 
ДЗЕН – Център ( 14 – 18 ч. )
 

Националната Асоциация „Подкрепа за кърмене” организира от 14 до 16 ч. дискусия на тема „Бозайници , а не биберонници!” – Родителство на Ти с Природата ; Производството и маркетинга на храните за кърмачета и щетите за околната среда; Скритите ресурси на нашите тела – пътят на майчиното мляко; Кърменето – обществени ползи и подкрепа.

 

Предвидени са също така поредица от интересни и полезни лекции на теми като приготвяне на натурално козметични продукти, произведени от собствено набрани билки и цветя, рецепти за био-коктейли, йога за здраве и силен дух и др. Лектори ще бъдат Милена Бокова, Райна Карчева, Людмил Коларов и Росица Пешина.

 
ВЕЛО – ПАРК ( 14-18 ч. )І

Вело-клуб Исполин и Сдружение Байкария тренировки и записване за състезание с велосипеди, което ще се проведе от 16 ч. Ще бъдат отдавани и велосипеди под наем.

За гостите ще има изградена също въжена градина и изкуствена стена за катерене.

 
ВЕЧЕРНА ПРОГРАМА
Концерт – 16- Юли 2011
 

DRUM Circle с Мартин Иванов от Libera Institute – 20.00-21.00ч.

Splash Damage – 21.00-22.00ч.

„Селото, което изчезна за една нощ” – мултимедиен пърформанс – 22.00 – 22.30 ч.

Оратница и Петър Янев – 22.30 – 00.00ч.
 
 
17-и Юли
 

През втория ден на Узана Поляна Фест ще бъдат представени повторно повечето от нещата от ден 1, с допълнението, че в 05,30 ч. Милена Бокова ще събере желаещите на „Слънцеядство по Изгрев”.

От 9,30 до 11.00 ч. се организира разходка с интерпретатор по екопътека Узана. Водач на група от минимум 20 човека ще бъде Росен Мирчев. Цената на човек е 50 стотинки. От 11.30 ч. до 13.00 ч. пък е предвидена ботаническа разходка с водач Юли Маринов.

От 09.00ч. ще бъде организиран и велопоход по маршрут Узана – Шипка – Соколски манастир – Етъра – Габрово – Трявна – Килифаревски манастир – Къпиновски манастир – село Драгижево – Велико Търново.