Изпълнението на канадския информационен проект DivSeek Canada ще позволи на селекционерите да ускорят създаването на нови високопродуктивни сортове земеделски култури.
 
 
Бързото увеличаване на населението, промените в климата и недостигът на ресурси заплашват глобалната продоволствена безопасност, пише agropages.com.
 
Канада е един от основните производители на аграрни стоки в света и трябва да даде своя принос в спасяването на човечеството от глад.
 
За целта е необходимо рязко да увеличи селскостопанското производство, за да удовлетвори бъдещото търсене на хранителни продукти и да компенсира прогнозираното понижение на добивите от селскостопански култури в субтропичните и тропичните страни, смятат участниците в проекта DivSeek Canada.
 
 
Затова в Канада трябва да се разработят повече високопродуктивни, адаптирани и екологично безопасни сортове растения.
Количеството информация в областта на геномните данни бързо се увеличава, но изостават възможностите на селекционерите лесно да използват тези данни в интерес на разработването на нови сортове селскостопански култури.
 
DivSeek е международна инициатива, насочена към ускоряване на селекцията на растенията чрез използването на генетичното разнообразие в живите колекции и в банките за семена по света.
 
Желаното ускорение може да се постигне чрез създаването на унифицирана, окомплектована и координирана база данни, така че всички желаещи да получат достъп до важната информация. 
 
 
„Проектът ще доставя интегрирани, удобни за потребителите инструменти, адаптирани за производителите на слънчоглед, лен и леща. След това списъкът на културите ще може да се разширява. Този проект ще предоставя ключови ресурси, необходими на канадските селекционери и фермери“, коментира Марк ЛеПейдж, президент и главен изпълнителен директор на Genome Canada.