Над 170 литра дъжд падна от началото на месец юни до момента само в общините Силистра и Тутракан. Именно това е и причината кампанията за почти всички черешопроизводители в двата земеделски райони да е приключила, сигнализират фермери на Агри.БГ.

Овощари: Имаме много тежка кампания, закъсняваме с около 2 седмици

Оказва се, че дъждът е нанесъл огромни загуби на производители в цялата страна. Черешата е тотално нацепена и за редица от стопаните кампанията вече е приключила. 

Агри.БГ писа още в началото на месеца, че земеделците прогнозират подобна неблагоприятна реколта. Тогава Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз, коментира, че още в началото на месец юни закъснението е с около 2 седмици.

“Понеже времето е хладно, студено е и вали, плодовете не зреят. Към момента сме притеснени каква ще бъде реколтата, какво ще приберем и какво ще остане. Много се надяваме времето да се подобри, за да можем да приберем другите сортове”, каза тогава Търпанова.

Компрометираната българска реколта от череши отвори вратите за вносната и то каква. "Златни: череши започнаха да се намират по пазарите още в края на месец май. Тогава цените започваха от 32 лв. за килограм, като към днешна дата цените вече започнаха да се нормализират.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) от средата на месец юни, цената на едро на черешите е около 3,31 лв. Предлагането обаче не е голямо, именно заради дъждовете. Това е и причината вкусния плод да се продава в магазинната мрежа средно около 5 лв. за килограм. 

От друга страна прогнозите на метеоролозите на НИМХ показват, че от сряда, 23 юни, времето значително ще се подобри, като валежите на много места ще спрат. Това обаче няма как да помогне на вече съсипаната реколта от череши.