Директно от фермата е инициатива на Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), която трябва да стартира от Националния събор на овцевъдите от 3 до 6 май край Петропавловския манастир между Велико Търново и Лясковец. Идеята е една от големите търговски вериги да открие обособени щандове за овчи и кози млечни продукти директно от фермата, като така се избегне посредничеството на търговци, обясни пред Фермер.БГ Симеон Караколев, инициатор на кампанията:


Г-н Караколев, на Овцевъдния събор през тази година стартирате една нова инициатива – Директно от фермата. Каква е идеята и каква е целта, която си поставяте?
Да, в рамките на последните месеци проведох разговори с ръководството на Billa, където предложих идеята както във всички магазини има обособени щандове за продукти с растителни мазнини, така да има и продукти, произведени директно от фермата – като част от идеята за т.нар. директни продажби. На тези щандове всички ние ще можем да продаваме, смея да кажа, в една разработена мрежа. Няма нужда тепърва да търсим пазари и да ги разработваме.
Продукцията от фермата вече е добре позната и се опитваме да акцентираме на нея, дори по време на Събора. Ето защо идва и тази инициатива, която се надявам да заработи добре в бъдеще.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Това, което веднага се сещам като притеснение, което може да възникне у фермерите като притеснение, са таксите, които може да им бъдат наложени от търговската верига. Как ще бъде решен този въпрос?
Не съм имал уговорки да съществуват подобни такси. Даваме гласност на тази кампания именно с тази цел – не самия събор Billa ще имат щанд, на който поне в първия ден ще присъства почти цялото ръководство – изпълнителни директори, търговски директори и други. Точно това е целта – да се направи директен контакт и да се избегнат всякакви посредничества, спекулации и манипулации.

Какво ще кажете на българските фермери, за да ги мотивирате да се включат в тази инициатива?
Обикаляйки доста държави като цяло в Европа и срещайки се с колеги от овцевъдни асоциации и производители, смея да твърдя, че ние сме може би единствената държава, която дава овчето си мляко в мандрите. Всички останали колеги го преработват и го продават.  Това е част от един голям процес, в който държавата не стои безучастно. Насърчава и едните и другите, за да може добавената стойност да остане у производителя.

Вие правите първата крачка. Ще търсите ли сега помощ и от държавата и по конкретно от Министерството на земеделието и храните?
Не, това е една наша самоинициатива, от която ние просто се нуждаем. Дошъл е моментът да започнем да мислим по един малко по-различен начин – да мислим за тази добавена стойност, за този продукт като цяло и да го развиваме като перспектива в колкот се може повече ферми в цялата страна. Нека много колеги да се престрашат най-вече да направят този контакт с търговската верига. Защото днес тя е една, утре ще е друга и всичко много зависи от производителя. Аз мисля, че интерес ще има. И в случая ние започваме с овче и козе мляко и продукти, но може да се направи и с месо или друг продукт, произведен във фермите. И мисля, че това е правилният път, по който да се развиваме.


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!