CAP4US

Опис на фактурите, етикетите и всички документи, свързани със закупуването на посадъчен и посевен материал, ще замени представянето на самите фактури, и етикети от опаковките за улеснение на стопаните при кандидатстване по обвързаното с производството подпомагане на доходите в сектор Плодове и зеленчуци, става ясно от Цветелина Гарева, главен експерт в дирекция “Директни плащания” на земеделското министерство по време на последната информационна среща с фермери за Кампания 2024. Това е направено в услуга на земеделските стопани и по тяхно настояване и е част от новостите по интервенциите в

Стратегическия план, на които се очаква да бъде дадена зелена светлина от Европейската комисия до края на месец май. Така те ще станат валидни за настоящата кампания, потвърдиха експертите пред фермери.

Общият бюджет на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци, както Агри.БГ писа, е в размер на 58 198 746 евро за 2024 г. Тя ще бъде разпределена в девет интервенции:
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодови насаждения до встъпването им в плододаване;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци - домати, краставици, корнишони и патладжани;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци - пипер;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци - лук и чесън, отпада културата картофи за нишесте от интервенцията;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци - моркови, зеле, дини и пъпеши;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове;
-    Обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на семена от картофи - нова интервенция.

 
При интервенциите за плодове и зеленчуци изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискванията земеделският стопанин да предоставя опис, заверен от агроном, като при подаване на описа се изисква и представяне на копие на дипломата на агронома, поставил подпис под описа, уточни още Гарева. 

Описът трябва да съдържа всички документи, сертификати, официални етикети, фактури и опаковки за използваните сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал, съобразно минималните разходни норми за единица площ.
Описът трябва да бъде представен от стопаните до 31 януари, следващ годината на кандидатстване, каза още експертът в отговор на въпрос от стопани.


Като допълнителна опция/алтернатива се предвижда да бъде запазено и правилото, което важеше през Кампания 2023, да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента. 
Земеделските стопани ще бъдат задължени при подаването на опис да съхраняват и представят посочените в описа документи при проверка на място.

Изключение се прави, когато произвежда стандартен посадъчен материал за собствени нужди. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg