Камара за тютюна ще бъде създадена с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Липсата на Камара за тютюна затруднява работата на земеделското министерство и се налага държавата да бъде арбитър в частни отношения, заяви зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

 

Той обясни, че създаването на такъв орган е предвидено в предложението за изменение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Функциите на камарата ще бъдат посреднически между производители и търговци на никотиновото растение, те сами ще се договарят за началото и края на изкупната кампания, за количеството и качеството на продукцията. За създаването на Камара настояват и от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010).

 

По думите на Цветан Филев, председател на НАТ 2010, идеята е Камарата на тютюнопроизводителите за е орган, който да бъде регулатор на целия процес – от тютюнопроизводство, търговия на тютюнева суровина, преработка на тютюн и реализация на тютюневи изделия. Според Филев е необходимо да се нормализира нормативната уредба в сектора.

 

По отношение на въвеждането на регистрационните режими за фирмите и тютюнопроизводителите, Филев коментира, един от механизмите за защита на производителите на тютюн е именно създаването на регистър, в който да бъдат включени както тютюнопроизводителите, така и изкупвачите на тютюн.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!