Китайска правителствена делегация беше на посещение в град Бобовдол, за да се запознае с възможностите да се инвестира в района. Едно от предложенията на общинската администрация е китайски фирми да се включат в производството и преработването на череши, съобщава БНТ.

Износът на български фураж за Китай – на крачка от успеха

Друга възможност за китайците е да се възползват от добрите условия за отглеждане на черници в миньорския град и да се възстанови отглеждането на копринени буби.

„На територията на общината е възможно да подновим пътя на коприната, защото този район, в който има земеделска земя, може да произвежда черници и да се възобнови бубарството, с което бихме могли да приложим вашите технологии за изработване на китайска коприна,“ казва Ивана Пехливанова, сътрудник в община Бобов дол.

Представителите на провинция Хунан, най-голямата административна област в Китай, се съгласиха, че в района има много възможности за бизнес и достатъчно квалифицирани кадри.

„В нашата провинция има много фирми, които биха се заинтригували от възможността да развиват дейности в сферата на машиностроенето или земеделието на територията на община Бобов дол,“ коментира Лий Джуанли от провинция Хунан.

Общината е готова да подпомогне китайските си колеги, като им съдейства с данъчни облекчения и издаването на разрешителни и документи.