Задължително трябва да има таван на плащанията по СЕПП, заяви на пресконференция в Ямбол Ивайло Калфин, цитиран от радио „Фокус”. Калфин беше категоричен, че трябва да се обърне фунията на получаване на евросубсидии и те да достигат до повече производители, а не както до сега до малко на брой големи земеделски производители.

 

„Би трябвало също така в България да се въведат заедно с националните плащания и европейските средства стимули за производство на аграрни стоки, които след това се преработват в страната, а не се изнасят като суровина”, посочи Калфин.

 

Според него начинът да се финансира животновъдството е през общинските пасища, чието финансиране в момента отива в грешна посока. „Това финансиране не отива много често при хора, които реално отглеждат животни, а отново отива при големи земевладелци, които прибират поредната субсидия за декар”, каза още Калфин.

 

Според него е важно изработването на национална политика за финансиране, която да допълва европейската. „Ние трябва да имаме собствени приоритети, собствено финансиране и да насочваме икономиката в съответната посока. За мен животновъдство, зеленчукопроизводство и преработка на селскостопанска продукция са много перспективни сфери в България”, заяви Калфин.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!