Януари 


През януари усилията на земеделците са насочени към подготовката по отглеждането на зеленчукови култури през следващите месеци. Повечето култури се отглеждат в оранжерии и парници. 

Препоръчва се стартиране на подготовката на полиетиленовите оранжерии и засяване на разсадите на различни култури – домати, краставици, чушки, тиквички. За да бъде разсадът годен, той трябва да бъде отглеждан върху обеззаразена почва или субстрат. За сеене използвайте здрави и обеззаразени семена. Когато температурата на почвата достигне към 20 градуса, започнете да сеете в култивационните съоръжения. 

До средата на месеца трябва да сте засели доматите, зелето, карфиола и чушките. 

През януари започва и рътенето на семената на ранните картофи. Препоръчително е този процес да се осъществява в помещения на тъмно, в които температурата да е между 15 и 18 градуса. 

Ако имате проблеми с попово прасе, разхвърляйте примамки преди сеитбата. Може да купите такива от агроаптеките или да направите собствени. За целта имате нужда от 1 кг пшенични отсевки, трици или ярма и 2 супени лъжици иенсектицид. Сложете от примамката по 15-20 грама на всеки кв. метър. 


Февруари 


Поради ниските температури през февруари, препоръчително е зеленчуковите култури да бъдат отглеждани само в култивационни съоръжения. 

Погрижете се за гъстия и пикирания разсад. 

Февруари е време за сеитба на домати, чушки, патладжан, както и на ранно зеле и салата за производство на разсад. Ако сте правили разсад през януари, сега го пикирайте. Засейте лука за производство на арпаджик или за глави лук. 

Не отлагайте за по-късно третирането с фундазол на луковите семенници. Той предпазва ефективно от бяло гниене, сиво гниене, фузарийно увяхване и др. Третирайте и семената на доматите, чушките и патладжана с 1% Бордолезов разтвор или 0.1% Топсин М. 

През февруари също може да разхвърляте примамки за попово прасе. 

Ако времето се затопли, подхранете луковичните семенници с амониев сулфат. Разрохкайте почвата. Така ще я аерирате и ще спрете развитието на сиво гниене. 

Затопли ли се времето луковичните семенници се подхранват с амониев сулфат, след което почвата се разрохква, за да се увеличи аерацията. Това мероприятие спира развитието на сивото гниене. 

Повишаването на температурата на въздуха слага началото и на засаждането на картофите. Прегледайте клубените за заболявания (например фамозно гниене или фитофтора). Ако имате съмнение за зараза, потопете клубените в разтвор от 0.1% Топсин М. 

Краят на февруари се свързва с появата на летичесновата муха. Може да преборите вредителя като третирате с

  • 0.02% Вазтак;
  • 0.04 % Нуреле Д; 
  • 0.05% Би 58. 

Повторете пръскането 2-3 пъти през 6-10 дни в зависимост от прогнозата за метеорологичните условия през март. 


Март


 

Ранно оранжерийно производство

 

Домати

Началото на март е време за отглеждането на разсад за оранжерийни домати. Почти месец след сеитбата растенията трябва да се пикират, а след още 25 дни се разсаждат на постоянно място. 

Погрижете се разсадът да е здрав и закален, тъй като от него зависят добивите. При благоприятно време за отглеждане в края на май и началото на юни ще имате реколта. 

Препоръки при отглеждане на разсад домати: поддържайте оптимална температура и влажност на въздуха и почвата; водата за поливане трябва да е 20-25 градуса. С поливка може да внасяте торове и фунгициди срещу сечене на разсада: 

  • Лъжливо сечене – Превикур 607 СЛ 0,15-0,25% или Ривал 607 СЛ 0,15-0,25%; 
  • Истинско сечене – Топсин М 70 ВП 0,07-0,1%.

Преборете се с оранжерийната белокрилка и листните въшки като поставите жълти лепливи плоскости. Срещу поповото прасе разхвърляйте на постоянното място прирамки. Голите охлюви може да прогоните с дървена пепел. 

Краставици 

Тъй като те са топлолюбиви растения, препоръчително е през целия период на отглеждане температурата да не пада под 15 градуса. Засадете семената в агроперлит. Задължително при температура 28-32 градуса и 70-80% влажност. След 3-5 дни семената ще поникнат. Следва пикирането им в кофички, които предварително трябва да напълните с торопочвена смес, съдържаща ключови хранителни елементи. Отглеждайте семената при температура на въздуха 24-27 градуса през деня и максимума 2-3 градуса по-хладни нощи. След три седмици разсадете здравите растения на постоянно място. След още 30-40 дни ще имате продукция. 

Чесън 

Ако сте засели чесън  от есента и температурата на въздуха достигне тройни стойности над 5 градуса, може да напръскате превантивно с инсектицид плюс прилепител (веро) срещу чеснова муха. 

През март се приготвят разсади от: 

  • домати, чушки, патладжан – средно-ранно производство 
  • аспержи, праз, зеле - ранно- на открити лехи 
  • целина - в полутопли парници 
  • чубрица - в студени парници

 

На открито се засяват или засаждат: 

  • бакла едра – 10-25 март – 18-20кг./дка 
  • грах - 1-10 март - 15-18кг./дка 
  • зеле главесто-25-10 април-0.06-0.08кг./дка 
  • копър - 5-15 март - 1.5-2.5кг./дка 
  • моркови ранни – март - 0.6-0.8кг./дка 
  • магданоз - 15 март - 0.7-1кг.кг./дка 
  • репички -15-30 март – 1.2-2кг./дка 
  • салата - 20 март - 0.03-0.04кг./дка 
  • чесън летен- март - 100-150кг./дка 
  • домати ср. ранни- 10-20 март 
  • домати късни - 20 март-15 април 
  • пипер ср. ранен - 10-20 март

Април


През април продължава да се нараства светлата част на деня. Интензивността на слънчевата радиация се повишава. Постепенно температурните условия се подобряват. За повечето райони на страната средната месечна температура през този месец е между 11 и 13 градуса. Валежите на месечна база за земеделските райони достига около 40-60 л/кв. метър. С увеличаване на продължителността на деня, средният брой на благоприятните дни за работа на полето се увеличават, достигайки 21.

Традиционно времето през април рязко се променя. Чести са снеговалежите и температурите под нулата. Не е нетипично да има дни с летни температури. Когато вали, често има гръмотевични бури и градушки.

През целия месец остава опасността от образуване на слани.

Дейности през месец април

Земеделците трябва да продължат да се грижат за пикирания разсад. Грижата се изразява в закаляване и изнасяне на постоянно място в оранжерии и тунели. Заради покачването на температурите, може да се наблюдава ускорено развитие на уплътняващите есенно-зимни и зимно-пролетни култури (зелен лук, зелен чесън, спанак, репички и салати).

В края на април започва прибирането на продукцията, засята през първата половина на март. Обикновено това са спанакът и репичките.

Ако сте засадили ранно главесто зеле, то в началото на април се извършва т.нар. подсаждане.

В началото на месеца зеленият грах е във фаза първи-втори същински лист. Ако все още не сте го подхранили с азот, направете го с 12-15 кг/дка амониева селитра.

При картофите също има нужда от подхранване, щом достигнат височина 15-20 см едновременно със загърлянето.

През първото десетдневие засейте средно ранните домати, отглеждащи се чрез директна сеитба.

За дините, пъпешите и тиквите оптималното време за засяване зависи от региона. В Южна България – около средата на април. В Северна – в края на април.

През април в южните райони на страната е време за засаждане на ранния разсад от патладжани. През периода 25 април – 10 май може да засаждате краставиците.

Влажното време създава условия за появата на болестта Мана при лука. Третирайте профилактично с Пероцин75Б- 0,3%. При поява на жълтеникави петна по листата, напръскайте с Ридомил цинеб72ВП- 0,25%.

Активна остава грижата за зеленчуковите разсади, ранно и средно ранно полско производство домати, пипер и патладжан.

Обърнете специално внимание на регулирането на топлинния, водния и хранителния режим на културите. Така ще подсигурите по-бърза адаптация към външните условия след засаждането им на полето.

Борба с болестите и вредителите

През април може да се сблъскате с болестта същинско и лъжливо сечене. Преборете го с оптимална почвена и атмосферна влажност. При поява на болестта, напръскайте с 3% р-р от син камък на петната и останалите растения с 0,25% ридомил цинеб или ридомил плюс и др. Използвайте подходящи фунгициди в зависимост от причинителя – преовлажняване на почвата или пък гъба.

С листните въшки и белокрилката в оранжерията ще се справите с регистрираните за целта инсектициди.

Преборете поповото прасе чрез примамки със сварена пшеница + Агрия 1050, Актелик 50 ЕК, Дурсбан 4 Е + 30-35 мл. олио. Разхвърляйте от готовата примамка по 20-25 грама/кв.метър. Същата примамка действа ефикасно и в борбата с голите охлюви.

Чесновата муха по лука и чесъна преборете като третирате още в началото на летежа на мухите, когато температурата на въздуха е 6-7 градуса. Използвайте някой от препаратите Нуреле Д – 0,06 %, БИ 58 –0,15%, Вазтак 10 ЕК-0,02% и др.


Май


Работата в зеленчуковата градина през май продължава да кипи. Време е да разсадите доматите за късно полско производство и едногодишния лук. Поддържайте оптимален режим на температура и влага.

През този месец трябва да се води активна борба с:
-    Листните въшки и белокрилката. В оранжериите и зеленчуковите градини тя се осъществява чрез съответните регистрирани инсектициди, тъй като се преносители на опасни вирусни болести.
-    Колорадския бръмбар;
-    Картофената мана, столбура, листните петна, букинската и брашнестата мана.
-    Бактериозата при фасула за зелено.


Юни



Топлите юнски дни предразполагат към активна грижа за зеленчуковите култури в оранжериите. На мястото на тиквичките, копъра и др., сега е време да засадите праз, целина, воден лук и т.н. Регулирането на топлинния режим е ключово. Препоръчваме само в хладните дни и нощи вратите да се затварят.

Ако отглеждате ранни високостъблени сортове, щом се развият 4-6 съцветия, прекършете върховете над последното съцветие. Не непосредствено до него. Оставете 2-3 листа. От това зависи раннозрелостта при тези сортове. Редовно премахвайте разклоненията, наречени култуци.

На краставиците махайте редовно сухите и болни листа. Поливайте по план и ще приберете реколтата навреме.

Основното внимание през юни е насочено към отглежданите на открито домати, пипер, патладжан и т.н. Поливайте редовно. Ако пиперът прихване, временно спрете да поливате. Така ще стимулирате оформянето на по-добра коренова система.

Окопайте доматите, пипера и патладжана, щом се прихванат. Така спомагате за по-бързото затопляне и аериране на почвата. Това е от значение за ускоряване на растежа. Окопаването се прави 7-10 дни след засаждането.

Подхранете с 15-20 кг/дка азотен тор. Щом стъблата покрият междуредията, окопаването на краставиците и тиквичките се преустановява. Премахнете долните застарели листа.

До средата на този месец се засажда разсада за късно зеле и късен карфиол. След това може да засадите праза и морковите. Подгответе лехите за засяване на семената от късни сортове домати. В периода 10-15 юни подгответе семената за производство на разсад от главесто зеле.

През втората половина на месеца засейте семената за късните краставици.

През юни се прибира реколтата от ранно зеле, краставици и тиквички.

Болести и неприятели

През юни продължава борбата с болестите и неприятелите по културите. Срещу картофена мана третирайте профилактично с фунгицид. Брашнестата мана и белокрилката по краставиците третирайте комбинирано с фунгициди и инсектициди. Ако ще садите зеле, следете за появата на листни въшки и зелеви бълхи.


Юли


Юли е топъл и слънчев, като не са редки засушаванията. През този месец средната температура за равнините е 21-25 градуса, като максималните може да достигнат до 40 градуса.

Грижите на зеленчукопроизводителите са насочени основно към поливане, окопаване  и торене. При някои култури като лук за глави, дини, пъпеши в края на месеца поливките се редуцират и преустановяват.

В този период в зеленчуковата градина трябва да се вземат мерки за късното производство на алабаш, зеле, карфиол, които трябва да се засадят в началото на и не по-късно от 20-то число на месеца.

Поради липсата на достатъчно вода, заради летните горещини, фермерите трябва да обърнат внимание на окопаванията след всяка поливка. Рохкавият повърхностен слой понижава нивото на изпаряване на водата от почвата. По този начин се удължава и междуполивният период.

През юли спират поливките на лука за глави, дините и пъпешите.

Лехите, в които преди това са били гледани ранни пролетни култури, се окопават недълбоко. Леко се разрохкват само, за да се запази структурата и влагата на почвата.

Ако гледате фасул, основната грижа се изразява в напояване и окопаване. Започне ли да цъфти, спрете окопаването.

За да бъдат патладжаните едри и сочни, подхранвайте ги два пъти през юли с листен азот, в чийто състав в равни количества присъстват трите основните хранителни елемента - азот, фосфор и калий.

Ключови за отглеждането на краставиците са поливането и торенето. Тъй като тази култура е топлолюбива, не е подходящо да поливате със студена чешмяна вода. Използвайте престояла. Колкото по-рано откъснете плодовете, толкова по-бързо ще получите следващата реколта. За семе оставете плодовете на един цял корен. Не късайте краставиците с ръце. Тази процедура трябва да се осъществява с нож.

През юли е горещо и сухо. Доматите имат нужда от често и обилно поливате. В противен случай почвата се засушава. В най-добрия случай поливайте веднъж на седмица. Ако най-долните листа на доматите заболеят, махайте ги веднага. Така ще преустановите разпространението на болестта.

В края на юли – началото на август е време да засеете зимната ряпа. Ако времето е сухо, няколко дни преди сеитбата полейте мястото. Така ускорявате поникването.

Юли е и месецът, в който се прибира лукът. Когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата омекне и листата започнат на полягат, това е знак, че е узрял и готов за прибиране.

В началото на месеца садете късния алабаш, късното зеле и карфиола. След това редовно плевете, окопавайте и поливайте. Ако културата преди зелето не е била торена основно, трябва да внесете по 2-2,5 т/дка угнил оборски тор, 40-50 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Прибирането на реколтата ще бъде през октомври/ноември.

Засейте през втората половина на юли късните краставици и тиквички, предназначени за есенно производство.

През юли се засаждат/засяват се следните зеленчукови култури:

зеле късно - 15 - 30 юли;
зеле цветно - 15 - 30 юли;
праз - до 20 юли;
ряпа - 25 юли - 10 август;

Болести и вредители

През този период на годината зеленчуковите култури страдат от редица болести, което налага третиране със съответните фунгициди - Шампион ВП – 0,15 % - 0,30 %, Шавит 71,5 ВП – 0,2 %, Куадрис 25 СК – 0,075 %, Дитан ДГ – 0,2 % - 0,3 %, Скор 250 ЕК – 0,04 % и други.

В борбата с неприятелите - листни въшки, молци, бръмбари, се използват следните инсектициди: Суми Алфа 5 ЕК – 0,05 – 0,07 %, Актар 25 ВГ – 0,07 %, Карате Зеон – 0,015 %, Би 58 – 0,05 – 0,07 %

Растително-защитни мероприятия:

домати - брашнеста мана - 15-20 дни преди началото на прибиране се третира с Байлетон 25ВП - 0,05%, Топаз 100ЕК - 0,025%;
пипер - мана- Превикур 607СЛ - 0,15%;
краставици- мана – Алиет 80ВГ- 0,3%, ;
фасул - фасулев зърнояд – Децис 2,5ЕК - 0,04%.

Водете системно наблюдение за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейството на тиквата.

Сериозен риск за пипера е маната, която се проявява в две форми - коренова и стъблена. Опасност са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести.

Не бива да се подценяват земните бълхи, които могат да унищожат разсада за късното зеле.



Август


Горещият летен месец е време на усилен труд за производителите на зеленчуци. Активно се полагат грижи за вторите зеленчукови култури, доотглеждат се първите, всеки ден се събира готова реколта. Задължително, наред с годните за употреба краставици, пипер и домати, откъсвайте и деформираните, нестандартните и заболелите плодове. По този начин се стимулира нормалното нарастване на нови завръзи, понижава се рискът от зараза и се произвежда по-качествена продукция. 

Високите температури през месеца налагат чести поливания. Оптималното време за поливане е през хладните часове на утрото и вечерта. Може да подхраните вторите зеленчукови култури със смес от размит във вода пресен оборски тор. 

Първите десет дни на август са подходящо време за засяване на късно производство корнишони. През целия месец може да сеете есенна ряпа и моркови. 

Поддържайте нормален воден режим. Нито преполивайте, нито позволявайте засушаване. Задължително подхранвайте растенията с листни торове. Те трябва да съдържат ключови макро- и микроелементи. 

От 15-и август нататък може да се сеят салати и спанак за есенно производство. Разсаждането на първите става към 20 септември. Към края на август е време и за семената от репички. 

Борба с вредителите и болестите:

За да опазите отглежданите култури от неприятели и болести, не е достатъчно само да пръскате. Грижете се редовно за плевелната растителност. Тя трябва да се отстранява както край градините, така и при оранжериите, където беритбите са приключили. 

Правете превантивни пръскани при доматите, пипера и краставиците. Ако установите заболяване, третирайте възможно най-бързо. 

Срещу болести от клас Обикновени мани, клас Брашнести мани, Бактериални болести и др. на помощ идват съответните фунгициди:

- Клас Обикновени мани – Дитан М 45 0,2%; Корсейт Р ВП 0,25%; Акробат Р 0,25%; Ридомил голд МЦ 68 ВГ 0,25%; Икуейшън про 0,04% и др.

- Клас Брашнести мани – Топсин М 70 ВП 0,1%; Топаз 100ЕК 0,025% и др.

- Бактериални болести – Шампион ВП 0,15%; Фунгуран ОН 50 ВП 0,15%; Косайд ДФ 0,18% и др.

- Алтернария по домати – Скор 250 ЕК 0,04% и др.

- Листна плесен по домати – Топсин М 70 ВП 0,1%; Дитан М 45 0,2% и др.

През вегетацията редовно използвайте инсектициди:

- Децис 2,5 ЕК 0,04%; Вазтак нов 100 ЕК 0,02%; Карате зеон 0,02%; Моспилан 0,02%; Актара 0,03%; Фюри 10 ЕК 0,02%; Циклон 10ЕК 0,02% и др.

Важно! Задължително спазвайте карантинните срокове на препаратите. Температурата на въздуха трябва да е до 25 градуса, за да третирате. Стремете се работният разтвор да пада равномерно върху културите. 

За да опазите зелето, през вегетацията водете химическа борба срещу насекомите. Обичайните неприятели са: листни въшки, зелева нощенка, голяма (бяла) зелева пеперуда. Към вече споменатия работен разтвор задължително се прибавя прилепител. 

За да опазите доматите, наблюдавайте за алтернария, картофена и брашнеста мана. При поява на първи петна веднага пръскайте. 

При неприятелите бъдете бдителни за появата на колорадски бръмбар, паяжинообразуващи акари, памукова нощенка и царевичния пробивач. Ако плътността надвиши прага на икономическа вредност, предприемете неотложни третирания с регистрирани инсектициди. 
 


Септември



Последният летен месец предлага все така високи температури, но броят на слънчевите дни плавно намалява. Зареждат се такива с облаци и дъжд. Валежите са очаквани и необходими за есенната сеитба. 

Пред зеленчукопроизводителите стоят няколко важни задачи. 

Производителите на домати, пипер и патладжан активно прибират реколтата. По-късно засетите зеленчуци, сред които и краставици и домати, също са готови за прибиране. Задължително от полето се късат както готовите плодове, така и деформираните и повредените. По този начин се стимулира наедряването на новите завръзи.

Качествена реколта може да се прибира чак до първите слани. 

Използвайте първите дни на септември, за да се погрижите за късните домати. Прекършете върховете им, независимо колко цветове са се образували. Този подход ускорява узряването на плодовете. 

Почиствайте зелето често и го поливайте с вода, за да стане едро и на твърди глави. Редовно поливайте праза, целината и морковите. 

Като се започне от началото на септември, та до края, на няколко етапа засявайте разсада за салата. Към края на месеца може да засеете репичките. За около 30 дни те ще станат готови за прибиране. На етапи засаждайте праза и лука  – през 10-ина дни. 

Ако ще разсаждате марули и салати в края на октомври и ноември, до 10 септември трябва да засеете семената. 

Септември е още време за сеене на спанак и магданоз. 

Освободените от зеленчуците площи щателно почистете от растителни отпадъци. След това ги преорете.
 


Октомври 



Дневните температури продължават да се понижават, като се увеличава вероятността от ранни мразове. Времето през октомври обичайно е променливо. Все повече преобладават облачните дни. 

При алабаша за зимна консумация трябва да действате своевременно. Приберете го преди настъпването на сериозните студове. Кочаните отрежете под кореноплода. Съхранете ги в ровници. По същия начин постъпете с морковите за консумация през зимата. Съхранявайте ги в ровници. 

Що е то ровник? 

Той представлява яма, изкопана в земята. Размерите му се определят от количеството зеленчуци, които ще съхранявате. Дъното на ровника се застила със суха слама, зеленчуците се нареждат и отгоре се трупа пръст от изровената яма. На върха на ровника поставете едно снопче слама, което да опира до другата слама.

Предназначението му е да проверявате ровника. Периодично го махайте и слагайте. 

През началото на октомври може да садите салатата и марулята за пролетна консумация. В края на месеца или най-късно в началото на ноември се пригответе да приберете праза. Тъй като зимната ряпа не е трайна, приберете я възможно най-късно. Чак когато наближат сериозните студове. 

През октомври се прибират зелените домати, карфиола и главестото, които все още не сте прибрали от градината.

За ранна консумация се засажда зелен лук на открито. 

Ориентировъчен график за засяване/засаждане: 

Магданоз – до 30 октомври - 0.7-1 кг/дка 
Спанак - 09-02 - 2.5-3 кг/дка 
Салати - до 10 окт. - засаждане 
Чесън зимен – 10-11 - 100-150 кг/дка 

При нужда след приключване на прибирането на зеленчуковите култури се провеждат растителнозащитни мероприятия. Задължително проведете профилактични мероприятия. Съберете и изгорете растителните остатъци, които са носители на болести и неприятели. 

Започва есенната оран. 

Преди нея е препоръчително да извършите есенно торене с органични и минерални торове. В оптималния случай количеството на торовата норма трябва да се определи след агрохимичен анализ на почвата. Съобразете се също с изискванията на културите, които планирате да отглеждате. 

През октомври се препоръчва осъществяване на растителнозащитни мерки в полиетиленовите оранжерии. Поради нивото на влажност и постоянната температура в тях се създават условия за развитието на гъбички и плесени, както и вредители. 

Ако сте установили наличие на неприятели и болести, препоръчително е да се консултирате с агроном, преди да пристъпите към третиране. 
 


Ноември 



Този есенен месец се съпровожда от постоянно намаляваща светла част на деня. Слънчевото гренее също намалява, земята изстива. Вкупом това води до понижаване на температурата и до зачестяване на явления като мъгла, слана, температурни инверсии и слоеста облачност.

Работата за производителя обаче продължава. Активни са профилактичните мероприятия: 

-    Растителните отпадъци се събират;
-    Провежда се есенна оран.
-    Подготвят се следващото оранжерийно производство;
-    Почистват се и се изорават оранжериите и парниците. Прави се дезинфекция. 
-    Обогатяват се с оборски тор и изкуствени торове, фосфорни и калиеви торове. 

След дълбоката оран почвата се обеззаразява с базамид гранулат срещу нематоди, почвени насекоми и плевелни семена, в доза 30-40 гр. на кв. м. за по-леки почви и 45-50 гр. на кв. м. за по-тежки. Препаратът се внася в навлажнена почва до 70-75 от ППВ и се смесва с фрезоване. След фрезоването почвата се валира и покрива с пластмасово фолио. След една седмица махнете фолиото. Щом минат 2-4 седмици, обработете почвата, ако температурите са между 5-10 градуса. Ако са по-високи, обработката трябва да започне по-рано. 

Това трениране се прави веднъж на три години. Оранжериите до декар се пръскат с 1% разтвор на формалин, след което оранжерията се затваря за 1-2 денонощия и се проветрява. За по-големи оранжерии с изправна проветрителна инсталация формалинът се внася чрез изпаряване в норма 60 л. за 3000 куб. м. въздушно пространство. За всеки литър формалин се прибавя по 100 гр. калиев перманганат. Получава се много бурно изпаряване на течността. Затова се работи със специално облекло и противогаз. Оранжерията се затваря за 1-2 денонощия, след което се проветрява.

Месец ноември е време за сеитба на домати и краставици за зимно производство в оранжерии. Започнете още през първите дни. Задължително обеззаразете торопочвената смес. Семената се третират с 30% разтвор на перхидрол, който се разрежда с вода в съотношение 1:10. Семената се поставят в тензухени торбички и се потопят в приготвения разтвор. Семената на краставиците се третират за 20 минути, на доматите – 25 минути, на пипера – 30 минути. След третирането семената се промиват с течаща вода в продължение на 30 минути. Щом се просушат, са готови за сеитба. 

Сеитбена норма:

- при доматите е около 30 гр/дка и 4000 бр. растения на дка; 
- при краставиците – около 50-60 гр/дка и 2200 бр. растения на дка; 
- при пипера - около 120-140 гр/дка и 4000 бр. растения на дка.


Декември 


Месецът се характеризира със студено и облачно време и кратка продължителност на деня. Преобладават мъглите и е възможно силно понижаване на температурите, падане на сняг. Не е изключено образуване на опасни поледици. 

Студеното и мрачно време обаче не е повод за производителите на зеленчуци да стоят без работа. 

Активна е работата по подготовката на разсади за ранно производство. Започва зареждането на парниците и покритите култивационни съоръжения с оборски тор. В началото на декември се сеят семената от дребноплодните пипери. 

В парниците, в които ще се отглеждат по-късните разсади, може да засеете салати и да разсадите лук на зелено.

Пригответе почвената смес, която ще използвате за разсаждане. Смесете равни части чимова смес и обгорял оборски тор с прибавка на речен пясък. 

Сред декемврийските задължения е почистването на площите от растителни отпадъци. Задължително махнете кочаните от късното зеле. В него обича да зимува зелевия хоботник. Сега е моментът да торите с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове според потребностите на почвите.

И през този месец се извършват профилактични мероприятия. Почистете, дезинфекцирайте и изорете, за да сте готови за следващото оранжерийно производство.