Календар на пчеларя за февруари

Фенологичен календар
През февруари зацъфтяват първите растения – предвестници на наближаващата пролет. Първо се появява кокичето. От него пчелите събират първия нектар и прашец. В по-топлите райони се разпукват провисналите реси на леската, от които пчелите пълнят кошничките си с прашец, когато времето е слънчево и тихо. В горите започва да цъфти и минзухарът.
Състояние на пчелните семейства
Пчелите се облитат и охраняват кошера. Пчелите в кошерите се намират все още на кълбо. Понякога те развалят кълбото и излизат навън за да се облитат. Това става само в топли и слънчеви дни при температура на въздуха по-висока от 10-12 градуса. Пчелите стават по-активни – разпечатват мед, освобождават килийки от средата на гнездото, полират ги и ги подготвят за снасяне на яйца. Нормално явление е майките да започват да снасят яйца. По това време в кошера има 1-2 до 3 пити с разно възрастно пило, а дори и новоизлюпени млади пчели. Това зависи от района, силата на семейството, възрастта и качеството на майката, храната и затоплянето на гнездата. Около появилото се пило пчелите поддържат постоянна температура 34-35 градуса. Пчелите консумират мед и цветен прашец за да хранят пилото и за да поддържат необходимата температура. Разхода на мед става от 1,5-2 кг на пчелно семейство. В резултат на по-голямата консумация на храна особено на прашец в дебелото черво на пчелите се натрупват все по-голямо количество не смлени остатъци. Ето защо пчелите използват макар и краткотрайното затопляне през някои дни за облитане и прочистване на дебелото черво. Едновременно с това те почистват вътрешността на кошерите, принасят нектар, прашец и вода. При невъзможност от облитане и при лошокачествена храна може да се появи диария.
Работа на пчеларите през месец Февруари
Пчеларите трябва да посещават по-често пчелина, особено в слънчево време. Наблюдава се облитането, прослушват се пчелните семейства и се съди за тяхното състояние. Използва се възможноста през топлите часове 10-12 градуса да се извърши първия пролетен преглед. При първа възможност се оказва помощ на най-нуждаещите се семейства. Отстранява се снегът от кошерите, защото след стопяването му, влагата прониква вътре в кошера. Влагата е много вредна за пчелите и не бива да се допуска. Следи се да не чукат по кошерите кълвачи, синигери и др. Сега може да се местят и подреждат кошерите в пчелина.