При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че през февруари се извършват сравнително малко агротехнически и растително-защитни мероприятия в лозята. Проверява се за измръзнали пъпки. В слънчевите и по-топлите дни лозарите могат да обследват на лозята, за да установят наличие на акари, които нанасят сериозни повреди по насажденията. Определя се каква е числеността на акарите и се избират начините на борба с тях - механични или химични.

Резитба на лози, повредени от зимни студове

През февруари вредителите по лозата са в състояние на покой под кората на лозите, в основата на старите чепове и най-вече в пъпките. Затова се препоръчва почистване на старата кора по главините и рамената на лозата. Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части, за да се унищожат зимуващите форми на антракнозата, червения овощен акар и други неприятели.


Започва и резитбата на лозята в по-топлите дни от месеца. Желателно е тя да приключи преди започването на сокодвижението. Резитбата трябва да се извърши избирателно, като най-напред се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване. Започваме да режем първо винените сортове, които са сравнително най-студоустойчиви, като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен. Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап. Прави се ремонт на подпорната конструкция, а на новосъздадените лозя се започва изграждането на такава.

Какво трябва да знаем за резитбата на лозето?

През този месец продължават и грижите за лозовия посадъчен материал. Трябва периодично да се преглежда и да се отстраняват заразените лози по време на съхранението му. Да продължи поддържането на оптимална температура, влажност на въздуха и пясъка в помещението, където се съхранява лозовия посадъчен материал.

Лозовите растения са в състояние на относителен покой. При хубаво време може да се предприемат действия за поправяне на опорните конструкции. При плододаващите лозя продължава торенето с фосфорни и калиеви торове, както и торенето с оборски тор. Започва пролетното засаждане на нови лозя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономически важни болести по лозата

Мискет плевенски има сравнително добра устойчивост на ниски зимни температури

Студоустойчивостта на лозите не е еднаква