Дажбата фураж за едър рогат добитък е ключов фактор, който влияе върху производителността, наедно с генетиката, проследяването на здравословното състояние, лечението и условията на хуманно отношение към животните във фермата. Един от най-уважаваните фермери в Румъния сподели каква е неговата рецепта за процъфтяване на говедовъдното му стопанство, информира Agrointel.ro.

Плодовитост и възраст на кравите - това ли е начинът да се спрат далаверите в сектора?

Във фермата на Димитрие Муска се отглеждат месодайни и млечни крави. Хранителното им меню е адаптирано спрямо двете категории, както и спрямо периода от годината за млечните крави.

Дажбата е диференцирана в зависимост от етапите, категорията и начина, по който се отглеждат животните. Променяме състава, за да оптимизираме производството. Първата корекция зависи от количеството мляко, което дават. След отелване, когато кравата има най-много мляко, в продължение на три месеца й даваме повече фураж. В него има доста царевица. На ден кравите получават и по 2-4 кг сено. В зависимост от сезона даваме царевични зърна. Започваме от 4 кг на ден и достигаме до 6-7 кг на ден. На биковете даваме слънчогледов шрот, тъй като има повече целулоза. Задължителна съставка са и минералните соли, казва Муска.

Сеното, което той дава на животните, се произвежда във фермата. Работи се по специална технология.

Използваме само сено от люцерна наше производство. Дори тази година засяхме 130 ха с културата. Прибрахме и добра реколта от рапица. Ако сеете люцерна през есента, тя остава чиста, тъй като плевелите замръзват, допълва фермерът. Той подчертава, че колегите му трябва да наблегнат на плътността на люцерната.

Добрата люцерна трябва да има висока плътност – по 1200 растения на квадратен метър, уточнява Муска.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мляко за левче - кога мечтите ще станат реалност?

Прогнози: Намаляване на броя на говедата. Свиневъдството бавно се възстановява

Очаква се повишаване на цената на млякото