Устойчиво управление на местни генетични ресурси в овцевъдството и козевъдството“ е темата на видеото от семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Аграрен университет –  Пловдив. В лекцията се обясняват подробно принципите за постигане на желаната селекция.

Проблеми с пасищата и защо няма да има промени в напояването - слушайте в AgriПодкаст

Какви са целите, перспективите, слабостите и недостатъците на развъдните програми за местни породи овце и кози, обяснява лекторът проф. д-р Дойчо Димов, Аграрен университет –  Пловдив.

„Развъдната програма е поредица от систематични действия, които включват: идентификация на животни; измерване и регистриране на продуктивността им; анализ на данни и изчисляване на генетични параметри; оценка на развъдната стойност; селекция. Тя може да включва и обмяна на разплодни животни и зародишни продукти от тях. Наблюденията ми показват, че местните генетични селекции се продават добре, заявява проф. Димов.

Той набляга на важността да се спазват всички основни етапи от развъдната дейност, за да се постигне крайната цел - запазване и/или усъвършенстване на желаните признаци в породата (Регламент 1012/ 2016 г.). Във видеото от лекцията му ще научите също кои са икономически значими признаци при селекцията на местни породи овце и кози.

В края на семинара има и дискусия по важни въпроси, вълнуващи фермерите. Вижте повече във видеото.