Първото заседание на Съвета по земеделие и рибарство в предстоящото Словенско председателство се планира да бъде на 19 юли в Брюксел, информират от земеделското министерство.

Стоилко Апостолов: След 10 години зърнопроизводството ни може да е в безизходица

Устойчвост на хранителната верига, готовност за кризи, зелен и дигитален преход са водещите теми в шестмесечната програма на Словенско председателство, което започва от 1 юли и ще продължи до 31 декември 2021 година. Централноевропейската държава за втори път ще поеме председателството на Съвета на ЕС, след като преди това имаше ефективен и добре организиран мандат през първата половина на 2008 г. 

Следващите посочени като възможни дати за заседания на Съвета по земеделие и рибарство са 13 септември, 11-12 октомври (Люксембург), 15-16 ноември (Брюксел) и 13-14 декември (Брюксел).

Министърът на селското стопанство, горите и прехраната на Словения д-р Йоже Подгоршек заяви, че „извънредната ситуация поради COVID-19 напомни за стратегическото значение на доставките на храни в ЕС”, обещавайки да посвети специално внимание на „План за действие при извънредни ситуации за осигуряване на продоволственото снабдяване и продоволствената сигурност”, който ще бъде предложен за обсъждане в Съвета по земеделие и рибарство през ноември (15-16). 

Предвижда се министрите да приемат заключения на Съвета относно Плана за действие за биологично земеделие на срещата на 19 юли. 

Словенското председателство планира също така да бъде разгледан и въпросът за устойчивото производство на храни, дългосрочното развитие на селските райони, мерките за възстановяване на биологичното разнообразие, достъп до безопасна и качествена храна и проблемът с глада в света. 

Ще продължат планираните дейности, произтичащи от Европейската зелена сделка и по-специално от стратегията „От фермата до трапезата”. Засилването на диалога между градските и селските райони ще бъде темата за обсъждане на неформалното заседание на Бърдо при Краню, северозападно от столицата, в началото на септември (5-7). 

Докато Португалия се опитва да осигури междуинституционално споразумение за новата селскостопанска политика преди 30 юни, Словения е готова да „финализира официалното приемане на законодателния пакет за реформа на ОСП” и „да приложи процедури за приемане на делегирани актове и актове за изпълнение” във втория семестър, се  казва още в съобщението.