За да получат консултантски пакет от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) за мерките и подмерките от ПРСР 2014-2020 г. фермерите е нужно да прилагат единствено  документи, доказващи доходите си, посочени в наредбата/насоките за прилагане на съответната мярка/подмярка от програмата. Това е записано в проектонаредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2018 г. за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Въвежда се и уточнението, че изискването важи само в случай, че съответният консултантски пакет включва мярка/подмярка за която това условие за доказване на доход е приложимо за съответния прием на проектни предложения.

Обяснено е, че допълването на наредбата се налага във връзка с условията за предоставяне консултантски услуги по мярка 2, а имено - икономическия размер на земеделските стопанства, в съответствие с актуалните данни по отношение на стандартната продукция (стандартен производствен обем) на национално ниво.

,За 2021 г. е предвиден прием за подбор на проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” със средства от бюджета на новия програмен период, за който допустими кандидати са малки земеделски стопани с икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО), отговарящ на заложените параметри в ПРСР 2014-2020 г.”се уточнява в мотивите на проектонаредбата.

В тази връзка е необходимо допълнение, с което да се въведе прилагането на актуализираната таблица за изчисляване на икономическия размер на стопанството за целите на подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020 г.

Таблицата, уточненият и кой стопанства попадат в глава „Разглеждане на специални случаи” са добавени като приложение в нормативния текст. Може да ги видите тук.

В доклада на зам.-министър Събев се припомня, че НССЗ предоставя безплатни консултантски услуги по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“, включващи изготвяне на бизнес планове и заявления за подпомагане (основна информация) по подмярка 6.3 за малки земеделски стопани с икономически размер на стопанството от 2 000 до 7 999 евро. 

С проекта на наредба се отразяват промените в ПРСР 2014 – 2020 г. по отношение условията за получаване на финансова помощ. С промяната се цели и да се отговори на предизвикателствата, възникнали в процеса на прилагането на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

"Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители е предвидено, че започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от ПРСР 2014 – 2020 г. се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг", уточняват от министерството.

Срокът за обществени обсъждания за предложените промени в наредбата е 30 дни, до 10.09.2021 г.