Оценете работата на отговорните личности и институции за политиката в агросектора

 

По време на предизборната си кампания и срещите със земеделски производители и животновъди през изминалата 2009-а от ГЕРБ дадоха заявка, че ако партията бъде управляваща, то един от важните приоритети ще бъде земеделието. Основните приоритети, които партията заложи в предизборната си програма в сектор Земеделие и спечели доверието на фермерите бяха:


- Създаване на Гаранционен фонд за подкрепа на земеделски производители по Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ), финансиран съвместно от българска страна и с миноритарно участие на европейска или международна финансова институция, което ще осигури ноу-хау, по-голяма прозрачност и контрол при разпределението на гаранциите пред банките;


- Спешно акредитиране на Идентификационната система за селскостопански животни и нотификация пред ЕК за възможност за плащане на субсидии на глава животно;


- Своевременна нотификация пред ЕК на допълнителни помощи за земеделските производители за периода 2010 – 2013 г.;

 

Как премина първата година от управлението на ГЕРБ и оказали се земеделието приоритет отрасъл за това правителство?

 
Хронология на едно Министерство:
 

Министър Найденов застана на поста на Земеделското министерство, след като при сформирането на правителството, избраницата на Бойко Борисов за поста, г-жа Десислава Танева оттегли кандидатурата си, след обвинения на опозицията в конфликт на интереси. При встъпването си в длъжност министърът обеща да свърши следното: Да върнем доверието на европейските партньори, за да размразят парите по европейските фондове; да изчистя Министерството на земеделието от образа му на най-корумпирано министерство и може би най-амбициозната ми задача е да осигурим достоен начин на живот на българските земеделски производители.”

 

Какво в МЗХ и ДФЗ (не)свършиха за година управление

 
 

- Обновяване в срок забавените орто-фото картите, които поставяха под заплаха изплащането на директните плащания по СЕПП.

 

- Издейства разрешение за удължаване срока на модернизация на фермите до края 2011 г., което отложи затварянето на над  85 % от животновъдните ферми. Все още обаче липсва цялостна стратегия за развитие на животновъдния сектор у нас и модернизацията на фермите като цяло е в застой.

 

- Изготвяне наредба за Директна продажба на селскостопански продукти, която обаче все още не е влязла в сила.

 

- Прие промени в мерките по ПРСР, като дадоха възможност НПО и читалища да кандидатстват по ос 3 от ПРСР за 100% субсидия. В същото време новото ръководство на ДФЗ подписа скандални проекти по ПРСР приети от предишното управление на Фонда и даде ход на проекти с неясен ефект върху развитието на селските райони, където следва да бъдат реализирани тези проекти.

 

- Бяха проведени няколко акции за затягане контрола на вноса на на плодове и зеленчуци и даде малка глътка въздух на зеленчукопроизводителите и производителите на плодове. Тогава земеделските производители се обнадеждиха, че има шанс за добро пласиране на родната продукция. Една година по-късно родните фермери отново се оплакват от дъмпингов внос на македонски дини, внос на субсидирани германски картофи, турски домати и т.н.

 

-   Получи разрешение от ЕК за подпомагане на тютюнопроизводителите, в размер на 116 млн. лева държавна помощ. Средствата все още не са изплатени.

 

 -   ДФЗ успя да обработи по-голямата част от натрупаните 10 000 проекта по ПРСР и стартира първите плащания по програмата. Все още е много малък процентът на изплатените проекти по мярка 214 Агроекологични плащания, като забавяне в изплащането па проектите над законовия срок има и проектите по 121 мярка и 112 Млад фермер.

 

-   Стартира новата индификационна система за очертаване на площите, която е онлайн базирана. Все още не е ясно дали чрез системата коректно са очертани площите и ще се сбъднат ли опасенията на фермерите за множество застъпвания.

 

- Все още не е подписан Меморандум с банките за рефинансиране на проекти по ПРСР. През изминалата седмица бе сключен меморандум с банковите институции, който обхвана директните плащания на площ, които получават земеделските стопани.

 

 - Не е създаден и Гаранционен фонд за подкрепа на земеделски производители, като оправдание за това бе изтъкната финансовата криза и липсата на финансов ресурс

 

- Отпаднаха данъчните облекчения и преференциите за земеделските производители, като МЗХ обеща да изпрати нотификация за искане на отпускане на нови такива от Европейската комисия. Това все още не е направено, като срокът за депозирането и в Брюксел е месец октомври.

 

- Не е сформирана Агенцията по храните, която все още се обсъжда и поради липса на средства е неясно кога ще заработи.

 

- МЗХ реши да въведе БДС за българските млечни продукти, като това се очаква да стане до средата на този месец, но все още не е ясен контролът за предлаганите продукти на пазара.

 

- Не е приет все още законът за браншовите организации в сектора, който е от изключително важно значение особенно за животновъдния сектор.

 

- Парламентарната комисия по земеделие и гори внесе Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, който се оказа един от най-оспорваните в парламента, чийто промени забраняват строителството на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници върху плодородни земи от първа до четвърта категория. Друг спорен закон който вкара в парламента ГЕРБ - Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и предвижда пръв купувач на земята да бъде арентатора й също предизвика много противоречиви мнения в Парламента и обвинения в лобизъм.

 

Днес Министър Найденов си постави оценка „добър” пред журналисти. „Нека да бъдем от добрите ученици”, каза министърът.


„В сектора, който ръководя, обещах две прости неща – едното е да тръгнат европейските фондове, защото бяха стопирани, и да има максимална усвояемост. Фондовете тръгнаха още през септември, т.е. на първия месец от управлението. А в момента има 100 % усвояемост по отношение на директните плащания и над 30 % договориране и над 16 % - усвояване по Програмата за развитие на селските райони”, отчете още Мирослав Найденов за своята една година управление.

 

Фермер.БГ иска да даде възможност на земеделските производители да оценят работата на Министър Найденов и неговия екип, както и като цяло да оценят работата на Министерство на земеделието и храните , Държавен фонд Земеделие, Комисията по земеделие и Кабинета на министъра Бойко Борисов като цяло.

 

Нека те са тези, които влязат в роля на оценяващ, защото от работата на горните институции зависи хляба им и всеки ден те изпитват свършеното от тях на гърба си.