Дългоочакваният прием по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства на ПРСР 2014-2020 стартира на 17 октомври 2016 г., като в този програмен период фермерите ще имат възможност да кандидатстват за субсидиране на напоителни системи в техните стопанства. През този период ще бъде допустимо и залагането на системи за капково напояване и на дъждовални инсталации. Във връзка с новостите и изискванията за инвестиции за напояване, Фермер.БГ разговаря с Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ. 

 

Г-жо Дъбнишка, които са новостите, които трябва да знаем по предстоящия прием по подмярка 4.1 на ПРСР 2014-2020?
От последната работна група по подмярка 4.1 в МЗХ и във връзка с течащата в момента съгласувателна процедура в Комитета по наблюдение на критериите и точките, свързани с инвестиции за напояване, това, което можем да кажем с днешна дата, като новост са инвестициите за напояване. В проектът на Наредбата са изброени кои са допустимите инвестиции за напояване, какви са изискванията за изготвения проект за напояване, като те идват от Регламента, който е по ПРСР. Този регламент включва проектът да е в съответствие с плана за управление на речния басейн; да има предвидено измервателно устройство за водоползване и необходимите документи, които се изискват при кандидатстване, а именно: разрешение за водоползване от Басейнова дирекция – когато сте собственик на водоизточника, сондаж или кладенец или договор за предоставена услуга, като Напоителни системи, например. При арендаторите, които стопанисват малките общински язовири, получавате разрешения от кмета на съответната община, тъй като тези язовири са общинска собственост. 
 
Какво е важно да знаем за критериите, които се подготвят?
Другото, за което върви съгласувателна процедура са критериите, свързани с инвестицията за напояване. Приоритет се дава на стопани, които кандидатстват и са членове на сдружения за напояване – те получават 2 точки. Отново 2 точки получават и инвестиции, които се реализират на територията на която оперира експлоатационно дружество, което доставя вода, с КПД над 41%. Това е важно, че могат да се кумулират точките за единия критерий или за другия критерий съответно. 
 
Какъв е минимумът от точки, които трябва да се събере потенциалния бенефициент?
Точкуването, като минимум е зададено в самата програма – за да е допустим един проект, то той трябва да има минимум10 точки. Към днешна дата е несериозно да се каже какъв брой точки трябва да събере един проект, за да бъде субсидиран той. 
 
Какво се случва с договорите, които нямат нито отказ, нито одобрение от предходния прием по подмярка 4.1?
В момента в проекта на Наредбата е заложено едно предложение да се подава искане до Разплащателна агенция от бенефициента, който е в подобна ситуация за разглеждане на проекта му в настоящия период, но предстои да видим дали това предложение ще остане така. Според нас, като асоциация, това е една много добра идея, която намалява административната тежест, намалява бюрокрацията за бенефициентите, допълнителните разходи, които са необходими, така че се надяваме тази идея да бъде добре развита и да се приложи. 
 
Друга промяна спрямо предходния прием има в минималния стандартен производствен обем, в какво се изразява тя?
Действително има такава промяна и тя касае земеделски производители, които към момента на кандидатстване нямат минимума от 8000 евро стандартен производствен обем, а заявяват това с намерение. Ако това се види при кандидатстването, че в стопанската 2016-2017 г. минималният стандартен производствен обем се изпълнява с намерение, тогава бенефициентът ще трябва да предостави доказателство в случая Анкетна карта и Анкетен формуляр за предходната стопанска година, за да може да се види, че тогава той е отговарял за изискването за минимум 8000 евро стандартен производствен обем. 
 
Освен новите критерии за оценка, има и предвиден максимален размер на допустимите разходи, които може да има по един проект, а също така и максималния интензитет на финансовата помощ, която един кандидат може да получи.
 
1.1 Проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Плодове и зеленчуци" – 19 точки;
1.2 Проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Животновъдство"– 19 точки;
1.3 Проекти с инвестиции и дейности, насочени в сектор "Етеричномаслени и медицински култури"– 19 точки;
1.4 Проекти с комбинация от инвестиции и дейности изцяло в секторите по т. 1.1, 1.2 и 1.3– 20 точки;
 
С предимство по подмярка 4.1 ще бъдат проекти на фирми, които от една страна декларират 3 годишна заетост и могат да докажат поне 5 души персонал, които ще се запазят и с изпълнението на проекта. Също така с предимство ще бъдат проекти, за които 65% или повече от допълнителните разходи са свързани със СМР и други трайно прикрепени върху земята насаждения.
 
Земеделските стопани, които имат намерение да кандидатстват трябва да имат в предвид, че от предстоящия прием са изключени култури, като орехи и тикви, затова бъдещите кандидати трябва внимателно да видят дали културата, с която желаят да кандидастват е допустима и ако не е да преосмислят решението си или съответно да не получат точки по съответния критерий за приоритетен сектор. 
 
Намален е максималният интензитет на подпомагане за индивидуални проекти, като в момента той ще бъде 60%, а за колективни инвестиции 70%. 
 
Намалена е и сумата за финансиране от 1,5 милиона евро на 1 милион евро. 
 
Друга промяна е свързана с това, че точки ще получават единствено сертифицирани био производители. 
 
Точки ще получават бенефициенти от Северозападна България, както следва:
 
- Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на Северозападен район в страната – област Плевен - 1 точка;
-  Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на Северозападен район в страната – област Ловеч – 2 точки;
-  Проекти с инвестиции и дейности, които се изпълняват на територията на Северозападен район в страната – област Видин, област Враца и област Монтана - 5 точки;