Изборът на косачка за трева зависи от индивидуалните нужди. За да прецените коя косачка да си вземете, трябва да определите какъв тип машина искате, каква площ ще обработвате, какъв бюджет можете да отделите.

Спецификации, на които трябва да се обърне внимание: 

Размера на косачката

Ако вземете косачка за трева, която пасва на размера и формата на Вашата морава, косенето ще бъде по-лесно и по-бързо. Колкото по-голяма е тревната площ, толкова по-голяма косачка е необходима.

Трябва да се има предвид, че големите косачки са по-тежки и по-трудни за маневриране. Така че, ако в моравата има препятствия като лехи и дървета, които трябва да се заобикалят по време на косене, по-подходящи са малките косачки.

Ширина и височина на косене

За малки морави можете да се спрете на косачки с ширина на косене 300 мм, за средно големи са подходящи косачки с ширина на косене 350-400 мм, а за големи площи ширината е препоръчително да бъде над 400 мм.

Повечето косачки имат регулируеми височини на косене. Благодарение на това можете да избирате колко високо да отрежете тревата и да я оставите например по-дълга през есента. Обикновено височината варира между 20 и 60 мм.

Големина на площта

При малки площи до 100 м² са подходящи ръчните, електрическите и акумулаторните косачки.

При средно големи площи между 100 и 250 м², може да се използват електрически, акумулаторни и бензинови косачки.

При големи площи над 250 м² правилният избор са бензиновите косачки, а за най-големите морави са подходящи тракторните косачки, палцовите, косачки за висока трева, косачките робот.

Дали косачката е самоходна

За разлика от обикновените тип косачки, при които потребителя бута машината напред, за да окоси тревата, самоходните използват мощността на двигателя, за да се задвижат напред.

Те са една идея по-скъпи, отколкото останалите, но са по-удобни за работа. Предпочитан вариант са за по-големите тревни площи, тъй като отнемат от напрежението при косене. Те биват с предно или задно предаване, като предното предаване е най-подходящо за равен терен с повече препятствия, а задното е подходящо за косене по наклон или странично косене. 

Начин на стартиране

Най-разпространеният начин за стартиране на двигателя е чрез въже. Много косачки имат и функция електрически старт, благодарение на която двигателя се стартира с натискане на бутон или завъртане на ключ. Това отнема усилието за цялата процедура на стартиране.

Дали има функция мулчиране и кош за трева

Този тип косачки надробяват окосената трева, която се разнася обратно върху вече окосената площ. Тази трева доставя хранителни вещества на почвата.

Други  косачки пък са оборудвани с кош за трева с различна вместимост. Ако площта е голяма, тогава можете да изберете кош с голям капацитет, така че да може да се коси по-дълго време без да се налага преждевременно изпразване.

Видове косачки

Бензинови косачки

Моторните косачки имат мощни двигатели и са подходящи за всякаква площ. Те са най-добрият избор за големи площи, където няма захранване.

Бензиновите косачки са мощни и бързи при рязане дори на най-твърдите растения. Трябва да се има предвид, че бензиновата косачка е по-шумна и по-тежка, отколкото електрическите и акумулаторните. Те се нуждаят също от двигателно масло, за да работят.

Повечето бензинови косачки са изработени от качествени материали, които допринасят за дългия им експлоатационен живот. Те са малко по-скъпи като вариант, но за сметка на това изключително надеждни.

Акумулаторни косачки

Последните години акумулаторните косачки се търсят все повече, тъй като са добра алтернатива на бензиновите. При тях липсва захранващ кабел и не е необходимо електричество.

Други големи предимства на акумулаторната косачка е, че тя е по-тиха и значително по-лека, отколкото косачката с бензинов двигател. Освен това изисква по-малко поддръжка.

Ако търсите мощна акумулаторна косачка, избирайте такава с по-голямо напрежение  и капацитет на батерията. Колкото по-високо е напрежението, толкова по-дълго машината ще работи с едно зареждане. Ако моравата е по-голяма, може да се наложи прекъсване, за да се презареди батерията. Обикновено продължителността на работа е между 30 и 60 минути. Голям плюс е, че батериите са съвместими и с други акумулаторни машини от същата марка.

 

Електрически косачки

Те са подходящи за по-малки тревни площи и са добър вариант за места, където има достъп до електрическа мрежа. Те са по-тихи, отколкото бензиновите, лесно се стартират и изискват малко поддръжка. Осигуряват постоянно и надеждно захранване и не отделят вредни емисии.

Дължината на захранващия кабел на електрическата косачка може да се различава при различните косачки, така че преди да закупите машината отделете внимание и на това. Електрическите косачки са най-подходящи за малки и средно големи площи. Те са по-малки като размери и съответно по-лесни за съхранение.

Ръчни косачки

Ръчната косачка се задвижва изцяло от оператора. При бутане напред ножовете се завъртат и косат тревата. Косачката е съставена от цилиндър с ножове, колела и дълга удобна дръжка. Някои модели са оборудвани също с кош за трева. Извитите остриета най-често са изработени от закалена стомана.

Повечето модели могат да регулират височината и ширината на работа. Този тип косачки са най-добри за малки равни площи. Те не произвеждат шум и емисии. Те са просто устроени и имат дълъг експлоатационен живот, ако правилно ги употребявате и поддържате. Единствено трябва да се почистват ножовете след работа.

Предимството им е, че не изискват електричество, гориво или акумулаторна батерия, за да работят. Основният недостатък е, че се задвижват от човешка сила.

Палцови косачки

Този тип косачки са предназначени за косене на по-висока трева, по-жилави растения, храсти и много обрасли площи. Остриетата са разположени пред самата машина и режат тревата ниско почти до корените.

Палцовата косачка е изключително мощна и за кратко време коси голямо количество трева заради голямата си работна ширина. С нея се обработват градини с площ до 2000 м².

Палцовите косачки са много мобилни благодарение на широките гуми. Основно се задвижват от бензинов двигател и най-често четиритактов. Имат нисък разход на гориво и могат да бъдат прикачени към трактор. Подходящи са за обработка дори на неравна земя.

Тракторни косачки

Тракторните косачки за трева са оборудвани с волан и двигател, който е монтиран отпред. Разполагат още с 4 големи колела и голям кош за събиране на окосената трева. Те са изключително удобни, тъй като позволяват на потребителя да седне, докато коси.

Тракторната косачка е по-голяма на размер от обикновените косачки и заради това може да се движи по-бързо и съответно да коси тревата за по-кратко време. Работната ширина варира между 60 и 130 см. Препоръчително е да не използвате този тип косачки върху наклонени терени.

Тракторните косачки биват два вида – райдери и косачки с предно рязане, като първият вид е предназначен за по-малки площи, а вторите са подходящи за по-големи площи заради мощните си двигатели.

Източник: iStockphoto.com

Косачки за висока трева

Както говори името, косачката за висока трева е предназначена за висока буйна трева, храсти и друга растителност. Освен това те имат широка работна част и подобно на тракторните косачки могат да развиват висока скорост. Благодарение на това обработват площта за кратък период от време.

Те могат да се използват дори за косене на трева под наклон и имат висока маневреност. Оборудвани са със здрави ножове, които отстраняват дори по-твърдата трева. Най-често се задвижват от бензинови двигатели.

Едни от най-разпространените видове косачки за висока трева са ротационните. Те са оборудвани с диск с ножчета, които основно са изработени от стомана. Имат и големи колела за по-лесно придвижване. Друг вид косачки от тази категория са тримерните косачки. Те разполагат с много здрава корда, която може да коси дори по-жилавата растителност.

Косачки роботи

През последните години все по-често търсени са косачките робот. Те се задвижват от акумулаторни батерии и могат да косят в определени граници. За целта трябва да се постави специално предназначена за тях ограда.

Основното им предимство е, че не изискват никакви физически усилия за косенето. Огромен плюс е, че може да се настроят за час, в който сами да окосят тревата. Това става чрез смартфон приложение, с което лесно можете да задействате старта на косенето.  По този начин се спестява време и енергия. Много от моделите имат сензори за дъжд и заобикаляне на препятствия.

Ширината на косене е важна характеристика, която трябва да гледате, когато искате да си купите косачка робот. Обикновено тя е между 10 и 50 см. Височината също може да се регулира.

Косачките робот са подходящи за обработване на големи площи – приблизително до около 5000 м². С тях може да се коси и при наклони до 20-25%.

Друг голям плюс на косачката робот е, че косенето с нея оказва положително влияние върху растежа и дебелината на тревата.

Източник: iStockphoto.com

Откъде да закупя косачка за трева?

В сайта Onlinemashini.bg можете да намерите огромно разнообразие от косачки за трева. Всички артикули се предлагат на преференциални цени – едни от най-ниските на пазара. И още повече – ще намерите голям набор от промоции и намаления на артикулите.

Сайтът също предлага много добри условия за покупка. Осигурява се доставка до всяка точка на страната във възможно най-кратък срок от време. Без значение къде се намирате в България, ще получите заявените от Вас артикули по удобен за Вас начин. Също така доставката е безплатна за всички поръчки над 70 лв.

Освен това може да се възползвате от опцията за разсрочено плащане при закупуване на продукти с обща стойност равна или над 150 лв. И всичко това е в полза на клиента. Поръчката се прави изключително бързо и лесно, като не е задължителна регистрация в сайта.

В Onlinemashini.bg също можете да намерите косачки за трева на утвърдени на пазара марки, сред които Stihl, Makita, Texas, Bosch, Einhell, Gardena, Honda, Raider и много други.