Като че ли в контекста на спешните неща забравяме, че Министерството все пак се казва Министерство на земеделието. С удовлетворение мога да кажа, че всичко, което трябваше да се направи, е свършено. Това обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев на открито заседание служебният кабинет, който дава пълен отчет за свършеното през последните 6 месеца. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 


Освен за свършената работа на ГКПП Капитан Андреево, Гечев даде отчет и за останалата работа през 6-месечния период на ресорното ведомство.

8 милиарда евро са средства, които ние осигурихме да стигнат до земеделските производители по Стратегическия план на България. Отстранихме над 405 коментара и още 200 в постоянната комуникацията. Затова с удовлетворение казвам, че Стратегическият ни план е одобрен от ЕК”, коментира Гечев.


На второ място той увери, че за 2022 г. министерството успя да не допусне загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).


“Това рядко се случва, уверявам ви. Не допуснахме загуби и по рибарската програма, а това е още по-рядко, дори се е случвало само един път досега!”, каза Гечев.


Той припомни, че сектор “Селско стопанство” беше един от най-тежко пострадалите заради множеството кризи.


“Над милиард лева бяха средствата, които бяха платени на земеделците като европейски пари, но и от държавни средства. 

172 милиона лева бяха платени на животновъди по схемите за Преходна национална помощ .
660 милиона лева бяха платени като директни плащания и стигнаха до 540 хил. стопани.
62 милиона лева бяха платени за свине и птици, както и за сектор “Лозарство” като извънредна помощ заради войната в Украйна.
46 милиона лева бяха платени извънредно и допълнително на 31 000 фермери по украинската помощ от ПРСР.
143 милиона лева ресурс бяха платени по мерките, свързани с Ковид-19.
426 милиона лева бяха отпуснати допълнително като държавни помощи за над 60 хиляди стопани.
100 милиона лева беше сумата от приспаднатия акциз за газьола.


Освен всичко това над 4 хиляди проекта бяха обработени от ДФЗ само за периода на нашия кабинет. А по принцип това е нормата за около 2 години. Наваксахме тежки изоставяния. Завършили сме всички мерки, написани са и сме готови  да стартираме мерките по Плана за устойчивост и възстановяване”, заключи Явор Гечев.