Постепенното затопляне на климата кара земеделските производители да приспособяват дейността си към новите условия. Аномалната зима не бе очаквана от никого: топла, без сняг или дъжд, тя може да има негативни последици върху отглежданите култури, съобщава Agroportal. 

Пролетта идва със слънце и дъжд, но и с градушки

Нетипичната зима през 2020 г. действително може съществено да повлияе върху състоянието на посевите.

Отсъствието на сняг преди всичко ще се отрази на нивото на влагата в почвата – растенията ще се развиват лошо, следователно е под въпрос част от реколтата. Освен това меката зима създаде благоприятни условия за оцеляването на болести и вредители, които поразяват вече отслабените посеви. 

Има и още нещо: създалите се условия може да доведат до понижаване на популацията на определени насекоми, което може да провокира нарушения в хранителната верига за птиците и някои видове животни

Преди настъпването на пролетта непременно трябва да се изследват запасите от продуктивна влага в почвата, тъй като климатичните условия не натрупаха достатъчно влага за културите. Агропроизводителите трябва точно да знаят кое поле с какви култури да се засее. 

Експерти препоръчват да се планира профилактично обработване на посевите, да се осъществи предварително растителна диагностика на зимните култури и да се отдели внимание на подхранването на растенията, включително антистресово. Само така може да има надежди за добра и здрава реколта.