Представяте ли си живота си с хранителен режим, в който отсъстват месо, сирене, шоколо и сутрешното кафе? Точно такава прогноза има за 2050 г. Четем я в електронна книга, дело на CirFood District Observatory и 15 експерти от различни области на науката - иновации, медицина, диетология и други академични среди, съобщава Il sole 24 ore. 

Как да превърнете млечната си ферма в туристическа атракция?

На първо място голяма промяна ще има при източниците на протеини - т.е. месото и млечните продукти. Те няма да изчезнат внезапно, но ще е налице постепенно дистанциране от тях, продиктувано от нарастващото екологично съзнание и ограниченията на интензивното земеделие. 

На тяхно място ще си проправят път по-устойчиви алтернативни протеини. Главните герои на тази революция ще бъдат бобови растения, водорасли и така наречените „нови храни“, които обещават да бъдат не само по-екологични, но и по-здравословни. 

От трапезата ще изчезне и нездравословната храна. 

Потребителите през 2050 г. ще бъдат все по-съзнателни и внимателни, като категорично ще изключват ултрапреработените, бедни на хранителни вещества и богати на захар храни. Качеството ще се превърне в категоричен императив, с обсебващо внимание към състава на храните, сочи прогнозата на експертите. 

Вероятно най-болезнена за мнозина ще бъде липсата на кафе и какао. Изменението на климата сериозно заплашва тези вериги за доставки, правейки тяхното производство все по-сложно и скъпо. Експертите обаче са оптимисти: кафето и какато няма да изчезнат, благодарение на използването на по-устойчиви практики за отглеждане или използването на други растения. В случая с какаото, например, вече се говори за използването на рожкови дървета за производство на заместител на шоколада.

Учените прогнозират тотална метаморфоза на местата за консумация на храна.

Ресторанти, столове и клубове ще се превърнат в високо технологични и изживяващи пространства. Големите данни за намаляване на отпадъците, роботиката и AI за анализ на потреблението ще допринесат за развитието на кетъринга. Освен това концепцията за „свързана храна“ ще ни позволи да получаваме информация в реално време за свежестта, произхода, проследимостта и хранителната стойност на всяка отделна храна. Дори метавселената ще навлезе в хранителните ни навици, предлагайки нови, по-съзнателни и интерактивни начини за консумация извън дома.

Истинската революция обаче ще дойде от технологиите.

Благодарение на иновации като прецизна ферментация, хранителни добавки и нутригеномика, храните ще стават все по-персонализирани. Представете си храни, буквално „съобразени“ с вашите индивидуални нужди, способни да отговорят перфектно на нуждите на вашето тяло. В диетата ни ще се отделя все повече и повече място за прости продукти, с преобладаващ фокус върху по-устойчива диета, дори на растителна основа, но все пак средиземноморска: ще се сблъскаме с ястия на растителна основа и алтернативни протеини, като бобови растения или нови храни като водорасли, растения, които по балансиран начин ще допринесат за прилагането на здравословни навици за консумация и ще имат положително въздействие върху околната среда и здравето на хората.

Най-дълбоката промяна, отбелязват експертите, ще се отнася до самата философия на храненето.

Подходът „Храната като лекарство“ вече няма да разглежда храната само като източник на препитание, а като основен инструмент за превенция и поддържане на благосъстоянието. 

Готови ли сте за менюто на 2050 г.?



Вижте още:

Експерт: Най-лошите години за пазара на горски плодове са годините на успех

Брашно от грозде - какво представлява здравословният продукт?

Кристоф Хансен: Подкрепа за младите, справедливи цени за фермерската продукция