Голямото обсъждане на европейско ниво на бъдещата стратегия за горите продължава с публична консултация, организирана от Европейската комисия, която има за цел да проучи нагласите в институциите, организациите и гражданите на отделните държави-членки.

Съвет: Важно е да определите добре цената на гората си

Политическият фокус на Европейския съюз (ЕС) към горите се засили с Европейската зелена сделка, а идеята е да се постигне по-голямо биоразнообразие и устойчивост на горския фонд, с което ще се въздейства благоприятно на климата, ще се контролират природните бедствия, ще се стимулира кръговата биоикономика в селските райони и дори ще се бори демогравската криза чрез нови работни места.

Новата стратегия се очаква след 2021 г., а в нея ще се насърчават услуги, които горите предлагат.

На фона на това у нас за трета поредна година стартира кампания по държавно изкупуване на поземлени имоти в горски територии. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици, обявиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Срокът за подаване на заявления е до 7 май 2021 г.

Появиха се и призиви на лесовъди да се запазят повече гори, които все още са със статут на земеделска земя. Оказа се, че в кадастъра има немалко такива, които отдавна са гори, но не сменено предназначението им. Пред Агри.БГ фермери споделиха, че ако собственик на самозалесила се нива иска официално да смени статута на земята, то това няма да му излезе евтино, а и процедурата ще отнеме дълго време.

Природозащитници и лесовъди неколкократно изразяваха възмущение през изминалата година, че редица самозалесили се гори се изсичат и превръщат в пасища. По техни твърдения тези земи са една десета от общата залесена площ в държавата.

Очевидно тепърва ще видим как ще се развие политиката в тази посока и къде тя ще засегне пряко фермерите и собствениците на земеделски земи. „Една територия, заета с гора, да носи доста по-голям приход, отколкото субсидия за пасище. Говорим за едно дългосрочно, устойчиво стопанисване на тези територии“, беше отправено също като предложение от инж. Мирослав Маринов, директор на Изпълнителната агенция по горите. По негови изказвания през 2020 г. министърът на земеделието е подписал заповеди за промяна на предназначението от земеделски в горски територии на над 210 хиляди дка гора в земеделски територии.

Всеки заинтересован по темата с бъдещето на горите може да се включи в откритата обществена дискусия на Европейската комисия, която ще се проведе на 19 април. Целта ѝ е да събере мнения от граждани и заинтересовани страни, които след това Комисията ще включи в подготовката на бъдещата стратегия за горите.

Организаторите на инициативата съобщават, че очкват становища и принос от националните, регионалните и местните власти до собствениците и мениджърите на горите, горските индустрии и предприятия (по-специално МСП и микрофирми), профсъюзите, както и от отделните граждани на ЕС.