Влошената производителност в сектора на зеленчуците се дължи на увеличената ресурсоемкост. Тук се имат предвид най-вече по-големите разходи за капитал и материали, които превишават значително брутното увеличение на производството.

Кризата с торовете 

Това показва изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), което отчита изменението на физическото производство спрямо промяната на използваните ресурси – земя, труд, капитал, материали и субсидии.

Данните показват свиване на факторната производителност за периода 2017-2019 г. спрямо 2008-2010 г. с около 34%, достигайки коефициент 0,66.

Анализаторите разглеждат сценарий какво би се случило, ако субсидиите, които заемат около 10% от разполагаемите ресурси, бъдат изключени. Тогава факторната производителност би нараснала до коефициент 0,69, изчисляват те.

Домати

Към момента тазгодишното производство се очаква да бъде 120 хил. тона, като на 54 хил. тона възлиза оранжерийното производство, а 66 хил. тона – полското. Изкупните цени на доматите за второто тримесечие на 2021 г. са около 2% по-високи от миналогодишните. Цените на едро обаче са се покачили с 14%.

Пипер

Прогнозата за производството на пипер е понижена заради падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време. Продукцията се оценява на 51 хил. тона (спрямо 53 хил. тона месец по-рано), което означава, че реколтата ще е подобна на миналогодишната.

Краставици

Тук се предвиждат обеми от 43 хил. тона за оранжерийно производство и 9 хил. тона за продукцията, отглеждана на открито. Общото производство се очаква да е на нива от 52 хил. тона. Увеличението на изкупните цени на годишна база е едва 1%, докато цените на едро се изстрелват с 44%.

По света

Евтиният внос на домати от Мароко съсипва европейската продукция. Затова Европейският съд постанови, че трябва да се преразгледа търговското споразумение на ЕС с Мароко, като се обозначи, че стоката идва от Западна Сахара. Тя има спорен международен статут и 80% от територията в момента е част от Мароко. 

Пандемията от COVID-19 увеличава делa на плодовете и зеленчуците в пазарната кошница до 13,6%. Преди кризата той е бил 11%, сочи пазарно проучване.