Министрите на селското стопанство от Европейския съюз (EС) обсъждат в Люксембург неотдавнашното съобщение на Комисията относно гарантирането на продоволствената сигурност и повишаването на гъвкавостта на продоволствените системи, в което се определят редица мерки, насочени към преодоляване на въздействието на руското нашествие в Украйна върху продоволствената сигурност както в ЕС, така и по света.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Министрите представят мненията си относно положението на пазара на продукти на хранително-вкусовата промишленост и състоянието на селскостопанския сектор на ЕС, с особен акцент върху въздействието на руската инвазия в Украйна.
Съветът ще обсъди и текущото преразглеждане на регламента относно земеползването, промените в земеползването и горското стопанство (ЗПЗГС), като част от пакета „Подготвени за цел 55“.

Целта на предложението на Комисията за преразглеждане на действащото законодателство е да се определи нова цел за поглъщания на въглерод от 310 милиона тона до 2030 г., което да доведе до неутралност по отношение на климата на равнището на ЕС в сектора на земеползването, горското стопанство и селското стопанство до 2035 г.

Поглъщанията на въглерод, което означава поглъщането на CO2 от атмосферата и неговото съхранение, например чрез дървета или чрез опазване на богатите на въглерод почви, могат да играят решаваща роля за постигането на неутралност по отношение на климата.

Съветът също така ще приеме като точка А заключения относно съобщението на Комисията относно устойчивите въглеродни практики. В съобщението, публикувано на 15 декември 2021 г., се определят начините за стимулиране на практиките за улавяне на въглероден диоксид чрез земеделски методи, като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с поне 55% до 2030 г.

Комисията ще представи предложението си за преразглеждане на схемата за географски указания за селскостопански и хранителни продукти, което се очаква да бъде прието няколко дни преди заседанието на Съвета.

Френското председателство ще информира министрите за здравната обстановка и за работата понастоящем в Съвета по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) — силно заразна вирусна болест, която се среща предимно при домашните и дивите водни птици.