През последните дни в голяма част от полските райони бяха регистриани валежи със стопанско значение от 20-30 l/m2, а на отделни места в Южна България и до 40-50 l/m2 – Хасково, Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен, които увеличиха почвените влагозапаси в еднометровия слой.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

През първата половина от следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от температури, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и трайните насаждения. Това се казва в седмичната прогноза на агрометеоролозите от НИМХ. 

При пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Фаза братене ще се наблюдава в отделни райони от Дунавската равнина, а начало на фаза братене при посевите на места в Южна България – Любимец, Хасково, Чирпан, Пловдив. 

Критични минимални температури за неукрепналите, намиращи се в начален етап от развитието си есенни посеви не се очакват, посочват експертите. 

През втората половина на периода се прогнозира повишение на температурите, особено в източните райони, където средните им стойности ще надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

През периода предимно в Южна България се прогнозират валежи, които временно ще ограничават възможностите за работа на полето – провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на дълбока оран на полетата предвидени за сеитба с пролетни култури.