Септември започва с чести валежи, пише в месечната агрометеорологична прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

През първата половина от първото десетдневие на месеца дъждовете ще поддържат добро нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве в по-голямата част от полските райони, подчертават агрометеоролозите.

Те отчитат още, че падналите повсеместни валежи през третото десетдневие на август, надвишили на много места в страната 30-40 l/m² (Лом - 44 l/m², Оряхово - 54 l/m², Кнежа- 53 l/m², Пловдив - 36 l/m², Кърджали - 72 l/m², Чирпан - 67 l/m², Ахтопол - 60 l/m²), са повишили почвените влагозапаси в 50см слой. 

НИМХ: Валежите бяха закъснели за част от пролетните култури, отглеждани при неполивни условия, които вследствие дефицита на почвена влага приключиха преждевременно вегетацията си.

През първото и повечето дни от второто десетдневие на септември развитието на късните земеделски култури, преодолели отрицателните последици от лятната суша, ще протича с ускорени темпове, при температури около и над климатичните норми. 

В началото на месеца ще приключат развитието си и среднокъсните хибриди царевица. При късните хибриди ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а в средата на месеца – восъчна зрелост.

В началото на второто десетдневие отново се прогнозират валежи и повишен риск за развитие на патогени, причиняващи гниене по узрялата и зрееща плодова и гроздова реколта - сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на есенно-зимните сортове овошки.

През месеца периоди с относително сухо време и по-подходящи условия за провеждане на сезонните полски работи (прибиране на слънчогледа и по-ранните хибриди царевица, провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенници, сеитбата на зимна рапица) се очакват през втората половина от първото и през повечето дни от второто десетдневие. 

До края на второто десетдневие на септември са оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата, припомнят експертите.

През третото десетдневие на септември се прогнозира лабилизиране на времето, съществено понижение на температурите и обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия. 

Очакваните валежи през този период ще осигурят влага за нормалното поникване на засетите в агротехнически срок посеви със зимна рапица. Във фаза поникване повреди по рапицата нанасят рапичната стъблена бълха (възрастни индивиди) и рапичната листна оса (лъжегъсеници), което изисква поникналите посеви да се обследват за наличие на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ за рапичната стъблена бълха - 2 бр. бръмбари на m²; ПИВ за рапичната оса 2-3 броя лъжегъсеници на m²) да се извърши своевременно третиране.

До края на септември слани в полските райони не се прогнозират, което ще осигури условия за формиране на допълнителна продукция от зеленчуковите култури от късното полско производство.