Средните максимални температури за месец май са между 20 и 25 градуса, а средните минимални: между 8 и 13 градуса. 

Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. 
Обикновено по–сухо е от 1 до 10 май, и от 16 до 19 май.

Прогноза 

Тази година месец май в страната ще бъде с температури около нормата – очаквани средни максимални между 20 и 25 градуса, по Черноморието по- ниски - от 19 до 21 градуса. Във валежно отношение в Северна и в Западна България ще бъде с близки до нормални валежи, а в Южна и в Източна с повече от  нормата.

След повече облаци и валежи и по-хладно време през първите дни три на месеца. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и там не е изключено за кратко да превали. 

Максималните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса. До края на първата деседневка - от 4 до 6, май се очакват чести краткотрайни валежи. 

В западната половина от страната ще има повече облаци и условия за краткотрайни валежи с гръмотевици. Повече ще вали над Западна и Централна България, а по-редки и по-слаби ще бъдат валежите над източните райони и по Черноморието. 

Дните с повече валежи ще бъдат 8 и 9 май.
 
В началото на второто десетдневие на запад ще насътпи стабилизиране на времето, а на изток ще има облаци и превалявания. 

От 13 до 15 ще бъде предимно слънчево и отново ще се затопли с дневни температури до 23, 28 градуса, по-хладно по Черноморието. 

Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще настъпи за по-продължителен период – от 16 до 19 май. 

По-продължителни и на повече места ще са валежите в следобедните часове, в южната половина от страната.
През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, а температурите ще са около климатичните норми за страната 

На 24 май ще бъде предимно слънчево, а валежите ще са на малко места, главно в планините от западните райони.

Повече валежи са очакват на 25 май, в Западна България. Ще бъде и  топло, с температури над  нормата.

От 26 до 30 ще отново ще вали и гърми. Месецът ще завърши със следобедни краткотрайни дъждове в централните части от страната.

Метеорологичен алманах за месец май

Месец май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. 

При такива условия времето е нустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. 

Характерно за валежите през май, е че са с петнист характер и при някоя по-силна буря, може да падне количество, равно или по-голямо от месечна норма, докато в съседне райони дори може да не е валяло.

Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2, 3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече. 

Средните максимални температури през май са от 20 до 25 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите достигат 35 градуса. 

Времето през първата половина на месец май 2003 е почти лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата – в София 33 градуса, Пловдив – 35, Видин и Русе 37 градуса.

Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктичини нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често, около 24 май. 

През 1991 година между 24 и 27 май в планиниските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 – 50 см. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15-сантиметрова снежна покривка. 

През 2004 година отново на 24 май в местата с надморска височина над 800 м, макар и за кратко, също валя сняг. 

И докато любителите на белите спортове прибират ски и щеки, то почитателите на слънцето и морето са все по-доволни. 

По Черноморието краткотрайните валежи и застудяванията не са толкова изразени, а морският бриз рядко позволява на температурите да достигнат 30 градуса. 

Обикновено морската вода в края на месеца се затопля до около 16, 18 градуса, но в отделни години може да достигне и 22 градуса. 
     
Най-високите измерени температури през месец май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38.

Най-ниските минимални са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса. В София най-студено е било на 13 май 1976 година – минус 1.6 градуса , а най-топло на 16 май 1908 година –плюс 33.8 градуса.

Народна меторология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. 

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. 
     
Дъждовен май - плодородие без край. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. 

Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. 

Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ.