Пазарът е основният елемент от производството на домати, който е непредсказуем. Върху него не можем да повлияем, а се оказва решаващ за нас. Това обяснява младият производител Светослав Петков, който се е насочил към отглеждането на вкусния зеленчук в село Селце, Каварненско. 

Прогноза: По-добри цени на зеленчуците и повече производство

По традиция най-много площи с домати в Добричка област се садят в крайморската община. През 2019 г. в района на Каварна бяха заложени 150 дка с домати. 

Светослав Петков е избрал да отглежда домати и пипер на закрито в оранжерии, тъй като това гарантира запазване на растенията от капризите на природата и по-дълъг период на реколтиране. Фермерът е потомствен зеленчукопроизводител.

Важно място в производството му през тази година заема розовият домат. Младият стопанин се насочва към него, тъй като зеленчукът е търсен на едро и на дребно, макар че цената не е удовлетворяваща.

Фактор за успешната продажба на розовия домат се оказва вносът на зеленчуци от съседни страни.

„Само в този период през лятото, в който доставчиците са в отпуск и вносът спре за кратко, ние получаваме по-добро заплащане за продукцията си”, коментира младият стопанин.

Светослав е категоричен, че именно вкарването на чужди зеленчуци сериозно подбива родното производство.

Статистиката на Министерството на земеделието сочи, че 67% от доматите у нас са вносни. Ако те намалеят обаче, наличните площи със зеленчуци няма да могат да отговорят на търсенето, изчислява младият мъж. Трудностите в производството са отказали много стопани и декарите с домати намаляват. 

В цяла Добричка област са регистрирани 849 земеделски производители, които отглеждат зеленчуци. Те представляват почти 30 % от фермерите в Добруджа.

В същото време само около 2% или 52 000 дка от обработваемите площи се заемат от зеленчукови градини. Оранжериите са едва 190 дка, показват данни на областната земеделска служба. В тях се отглеждат предимно домати и пипер. 

69% от общата продукция зеленчуци в Добричка област се продава, 18 % се използват за промишлена преработка, а 13% от зеленчуковата реколта е за собствена консумация.